Show simple item record

dc.contributor.advisorPertile, Evacs
dc.contributor.authorPilátová, Veronikacs
dc.date.accessioned2014-08-05T09:48:28Z
dc.date.available2014-08-05T09:48:28Z
dc.date.issued2014cs
dc.identifier.otherOSD002cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/103466
dc.descriptionImport 05/08/2014cs
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá studiem reakční kinetiky, modelací adsorpčních izoterem a výpočtem termodynamických veličin biosorpčního procesu šestimocného chromu z vodného roztoku pomocí chemicky aktivované odpadní kůry citrusů na statickém vzorku. Práce obsahuje teoretický úvod do problematiky, zejména charakteristiku procesu biosorpce, faktory, které jej ovlivňují, chování chromu ve vodném roztoku a metody jeho odstraňování. Dále jsou popsány užité metodiky a vyhodnoceny výsledky výzkumu. Citrusová kůra byla aktivována kyselinou chlorovodíkovou o koncentraci 1,0 mol l-1. Šestimocný chrom byl stanoven spektrofotometrickou metodou s 1,5-difenylkarbazidem. Ze tří studovaných nižších zrnitostních frakcí se jako nejvhodnější pro praktickou aplikaci ukázala chemicky aktivovaná citrusová kůra zrnitostní třídy <0,5 mm při době expozice 40 min. K modelování adsorpčních izoterem byl použit Langmuirův a Freundlichův model. Pearsonův korelační koeficient Freundlichova modelu v lineárním tvaru dosáhl závislosti r = 0,98. Na základě termodynamických parametrů biosorpce byl tento proces popsán jako spontánní, endotermický proces, při němž se pravděpodobně uplatňuje jak proces chemisorpce, tak fyzikální adsorpce. Jako optimální teplota pro biosorpci Cr (VI) na chemicky aktivovanou citrusovou kůru se jeví teplota t = 40 °C.cs
dc.description.abstractThe kinetics, adsorption isotherms and thermodynamic parameters of the biosorption process of hexavalent chromium onto chemically activated citrus waste peel were studied using batch technique. The thesis contents an introduction to the topic, focuses on biosorption process characteristics, factors that influence the process, chromium behavior in aquaeous solutions and methods of wastewater treatment. Furthermore, the methodology and results of the experiment are described. The citrus peel has been activated using hydrochloride acid of 1 mol l-1 concentration. Samples were analysed by a spectrophotometric method with 1,5-diphenylcarbazide. The most suitable particle size for industrial application appeared to be the size of < 0,5 mm at exposition time 40 min. Langmuir and Freundlich model was used for adsorption isotherms modelling. The Pearson correlation coefficient of the linearised Freundlich model achieved r = 0,98. The biosorption process has been described as a spontaneous endothermic process, where both chemisorption and physical adsorption are present. Therefore, the most suitable temperature for hexavalent chromium biosorption onto chemically activated citrus peels was chosen to be t = 40 °C.en
dc.format62 l. : il. + 1 CD-Rcs
dc.format.extent3030605 bytescs
dc.format.mimetypeapplication/pdfcs
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectbiosorpcecs
dc.subjectšestimocný chromcs
dc.subjectcitrusová kůracs
dc.subjectkinetika biosorpcecs
dc.subjectadsorpční izotermycs
dc.subjecttermodynamika biosorpcecs
dc.subjectbiosorptionen
dc.subjecthexavalent chromiumen
dc.subjectcitrus peelsen
dc.subjectbiosorption kineticsen
dc.subjectadsorption isothermsen
dc.subjectbiosorption thermodynamicsen
dc.titleVyužití pomerančové kůry k odstranění šestimocného chromu z vodného prostředí: kinetika, termodynamika, izotermycs
dc.title.alternativeThe Use of Orange Peels to Remove Hexavalent Chromium from Aquate Solution: Kinetics, Thermodynamics, Izothermsen
dc.typeBakalářská prácecs
dc.contributor.refereeSvidrová, Lenkacs
dc.date.accepted2014-05-28cs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.categoryPrezenčnícs
dc.description.department546 - Institut environmentálního inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchEnvironmentální inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735cs
dc.identifier.thesisPIL0024_HGF_B2102_3904R005_2014
dc.rights.accessopenAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record