dc.contributor.advisor | Pertile, Eva | cs |
dc.contributor.author | Pilátová, Veronika | cs |
dc.date.accessioned | 2014-08-05T09:48:28Z | |
dc.date.available | 2014-08-05T09:48:28Z | |
dc.date.issued | 2014 | cs |
dc.identifier.other | OSD002 | cs |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/103466 | |
dc.description | Import 05/08/2014 | cs |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá studiem reakční kinetiky, modelací adsorpčních izoterem a výpočtem termodynamických veličin biosorpčního procesu šestimocného chromu z vodného roztoku pomocí chemicky aktivované odpadní kůry citrusů na statickém vzorku. Práce obsahuje teoretický úvod do problematiky, zejména charakteristiku procesu biosorpce, faktory, které jej ovlivňují, chování chromu ve vodném roztoku a metody jeho odstraňování. Dále jsou popsány užité metodiky a vyhodnoceny výsledky výzkumu. Citrusová kůra byla aktivována kyselinou chlorovodíkovou o koncentraci 1,0 mol l-1. Šestimocný chrom byl stanoven spektrofotometrickou metodou s 1,5-difenylkarbazidem. Ze tří studovaných nižších zrnitostních frakcí se jako nejvhodnější pro praktickou aplikaci ukázala chemicky aktivovaná citrusová kůra zrnitostní třídy <0,5 mm při době expozice 40 min. K modelování adsorpčních izoterem byl použit Langmuirův a Freundlichův model. Pearsonův korelační koeficient Freundlichova modelu v lineárním tvaru dosáhl závislosti r = 0,98. Na základě termodynamických parametrů biosorpce byl tento proces popsán jako spontánní, endotermický proces, při němž se pravděpodobně uplatňuje jak proces chemisorpce, tak fyzikální adsorpce. Jako optimální teplota pro biosorpci Cr (VI) na chemicky aktivovanou citrusovou kůru se jeví teplota t = 40 °C. | cs |
dc.description.abstract | The kinetics, adsorption isotherms and thermodynamic parameters of the biosorption process of hexavalent chromium onto chemically activated citrus waste peel were studied using batch technique. The thesis contents an introduction to the topic, focuses on biosorption process characteristics, factors that influence the process, chromium behavior in aquaeous solutions and methods of wastewater treatment. Furthermore, the methodology and results of the experiment are described. The citrus peel has been activated using hydrochloride acid of 1 mol l-1 concentration. Samples were analysed by a spectrophotometric method with
1,5-diphenylcarbazide. The most suitable particle size for industrial application appeared to be the size of < 0,5 mm at exposition time 40 min. Langmuir and Freundlich model was used for adsorption isotherms modelling. The Pearson correlation coefficient of the linearised Freundlich model achieved r = 0,98. The biosorption process has been described as a spontaneous endothermic process, where both chemisorption and physical adsorption are present. Therefore, the most suitable temperature for hexavalent chromium biosorption onto chemically activated citrus peels was chosen to be t = 40 °C. | en |
dc.format | 62 l. : il. + 1 CD-R | cs |
dc.format.extent | 3030605 bytes | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | cs |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | biosorpce | cs |
dc.subject | šestimocný chrom | cs |
dc.subject | citrusová kůra | cs |
dc.subject | kinetika biosorpce | cs |
dc.subject | adsorpční izotermy | cs |
dc.subject | termodynamika biosorpce | cs |
dc.subject | biosorption | en |
dc.subject | hexavalent chromium | en |
dc.subject | citrus peels | en |
dc.subject | biosorption kinetics | en |
dc.subject | adsorption isotherms | en |
dc.subject | biosorption thermodynamics | en |
dc.title | Využití pomerančové kůry k odstranění šestimocného chromu z vodného prostředí: kinetika, termodynamika, izotermy | cs |
dc.title.alternative | The Use of Orange Peels to Remove Hexavalent Chromium from Aquate Solution: Kinetics, Thermodynamics, Izotherms | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Svidrová, Lenka | cs |
dc.date.accepted | 2014-05-28 | cs |
dc.thesis.degree-name | Bc. | cs |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakulta | cs |
dc.description.category | Prezenční | cs |
dc.description.department | 546 - Institut environmentálního inženýrství | cs |
dc.thesis.degree-program | Nerostné suroviny | cs |
dc.thesis.degree-branch | Environmentální inženýrství | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2735 | cs |
dc.identifier.thesis | PIL0024_HGF_B2102_3904R005_2014 | |
dc.rights.access | openAccess | |