Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorChromíková, Jitka
dc.contributor.authorČerná, Marcela
dc.date.accessioned2016-11-02T15:04:38Z
dc.date.available2016-11-02T15:04:38Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otherOSD002cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/115611
dc.descriptionImport 02/11/2016cs
dc.description.abstractKaždá pitná voda musí před výstupem z úpravny splňovat požadavky na jakost pitné vody stanovené vyhláškou. Během distribuce však může docházet ke změně kvalitativních parametrů těchto vod, což může mít za následek agresivní chování pitných vod vůči vodovodnímu potrubí. Tato práce je zaměřena na sledování vybraných ukazatelů kvality pitných vod u tří vzorků odebraných u konečných odběratelů. Z laboratorně naměřených hodnot byly vypočítány hodnoty saturačních indexů, dle kterých se určilo, zda je daný vzorek pitné vody v rovnováze, nebo má agresivní účinky na vodovodní armaturu. Jako kontrolní ověření byla provedena Heyerova zkouška. Porovnáním saturačních hodnot pH stanovených Heyerovou zkouškou a vypočtených z Langelierova saturačního indexu se určilo, zda se dá ke zjištění agresivity pitných vod použít pouze výpočtová metoda.cs
dc.description.abstractEvery kind of drinking water must fulfill the requirements for the quality of drinking water set by decree before it leaves the plant. During the distribution, however, quality parameters of these waters can be changed, which can result into an aggressive behavior of drinking water to the water pipes. This thesis is focused on the monitoring of selected indicators of drinking water quality in three samples taken from final customers. From laboratory-measured values there were calculated saturation indexes according to which it was defined whether a given sample of drinking water was in equilibrium, or had an aggressive effect on the water fittings. Heyer test was made as a controlling verification. By comparing the saturation pH values set by Heyer test and calculated from Langelier saturation index it was defined whether the aggressiveness of drinking water can be determined only by using calculation method.en
dc.format62 l. : il. + 1 CD-Rcs
dc.format.extent2642505 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectpitná vodacs
dc.subjectstabilitacs
dc.subjectagresivitacs
dc.subjectkorozecs
dc.subjectinkrustacecs
dc.subjectvápenato-uhličitanová rovnováhacs
dc.subjectdrinking wateren
dc.subjectstabilityen
dc.subjectaggressivenessen
dc.subjectcorrosionen
dc.subjectincrustationen
dc.subjectcalcium-carbonate equilibriumen
dc.titleKorozivní a inkrustační potenciál pitných vodcs
dc.title.alternativeCorrosion and Scaling Potential in Drinking Wateren
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeFoltová, Petra
dc.date.accepted2016-05-27
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.categoryPrezenčnícs
dc.description.department541 - Institut geologického inženýrství
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchVoda - strategická surovinacs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735cs
dc.identifier.thesisCER0321_HGF_N2102_3901T037_2016
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam