dc.contributor.advisor | Chromíková, Jitka | |
dc.contributor.author | Černá, Marcela | |
dc.date.accessioned | 2016-11-02T15:04:38Z | |
dc.date.available | 2016-11-02T15:04:38Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.other | OSD002 | cs |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/115611 | |
dc.description | Import 02/11/2016 | cs |
dc.description.abstract | Každá pitná voda musí před výstupem z úpravny splňovat požadavky na jakost pitné vody stanovené vyhláškou. Během distribuce však může docházet ke změně kvalitativních parametrů těchto vod, což může mít za následek agresivní chování pitných vod vůči vodovodnímu potrubí. Tato práce je zaměřena na sledování vybraných ukazatelů kvality pitných vod u tří vzorků odebraných u konečných odběratelů. Z laboratorně naměřených hodnot byly vypočítány hodnoty saturačních indexů, dle kterých se určilo, zda je daný vzorek pitné vody v rovnováze, nebo má agresivní účinky na vodovodní armaturu. Jako kontrolní ověření byla provedena Heyerova zkouška. Porovnáním saturačních hodnot pH stanovených Heyerovou zkouškou a vypočtených z Langelierova saturačního indexu se určilo, zda se dá ke zjištění agresivity pitných vod použít pouze výpočtová metoda. | cs |
dc.description.abstract | Every kind of drinking water must fulfill the requirements for the quality of drinking water set by decree before it leaves the plant. During the distribution, however, quality parameters of these waters can be changed, which can result into an aggressive behavior
of drinking water to the water pipes. This thesis is focused on the monitoring of selected indicators of drinking water quality in three samples taken from final customers.
From laboratory-measured values there were calculated saturation indexes according to which it was defined whether a given sample of drinking water was in equilibrium, or had
an aggressive effect on the water fittings. Heyer test was made as a controlling verification. By comparing the saturation pH values set by Heyer test and calculated from Langelier saturation index it was defined whether the aggressiveness of drinking water can be determined only by using calculation method. | en |
dc.format | 62 l. : il. + 1 CD-R | cs |
dc.format.extent | 2642505 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | pitná voda | cs |
dc.subject | stabilita | cs |
dc.subject | agresivita | cs |
dc.subject | koroze | cs |
dc.subject | inkrustace | cs |
dc.subject | vápenato-uhličitanová rovnováha | cs |
dc.subject | drinking water | en |
dc.subject | stability | en |
dc.subject | aggressiveness | en |
dc.subject | corrosion | en |
dc.subject | incrustation | en |
dc.subject | calcium-carbonate equilibrium | en |
dc.title | Korozivní a inkrustační potenciál pitných vod | cs |
dc.title.alternative | Corrosion and Scaling Potential in Drinking Water | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Foltová, Petra | |
dc.date.accepted | 2016-05-27 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakulta | cs |
dc.description.category | Prezenční | cs |
dc.description.department | 541 - Institut geologického inženýrství | |
dc.thesis.degree-program | Nerostné suroviny | cs |
dc.thesis.degree-branch | Voda - strategická surovina | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2735 | cs |
dc.identifier.thesis | CER0321_HGF_N2102_3901T037_2016 | |
dc.rights.access | openAccess | |