Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZlá, Simona
dc.contributor.authorJanalíková, Veronika
dc.date.accessioned2017-08-23T09:32:47Z
dc.date.available2017-08-23T09:32:47Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/119535
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá stanovením tepelné kapacity (resp. „apparent heat capacity“) dvou reálných značek ocelí (oceli A a B), které se liší zejména obsahem uhlíku, ale také dalších legujících prvků. Teoretická část bakalářské práce popisuje obecné možnosti teoretického a experimentálního stanovení tepelných kapacit ocelí. V praktické části je uveden postup vlastního stanovení tepelné kapacity ocelí, a to jak v oblasti pevné fáze, tak v oblasti taveniny. Experimentální hodnoty tepelné kapacity byly získány s využitím metody DSC, která je jednou z nejběžnějších metod pro stanovení termodynamických vlastností nejen kovových systémů. Pro měření je využit vysokoteplotní kalorimetr Setaram MHTC 96 Line vybaveným unikátním 3D DSC senzorem. Experimentální stanovení je doplněno teoretickými výpočty pomocí softwaru Thermo‑Calc. Výsledky jsou uvedeny v závěrečné části práce a jsou zde diskutovány rozdíly mezi teoreticky stanovenými a experimentálně naměřenými hodnotami. Je zde také uvedeno porovnání mezi hodnotami tepelné kapacity oceli A a oceli B.cs
dc.description.abstractThe bachelor thesis deals with determination of heat capacity (“apparent heat capacity”) of two selected real steel grades (steel A and B), which differ mainly in their carbon content, but also in the content of other alloying elements. The theoretical part of the thesis describes general methods for obtaining heat capacities of steels. Both computational options and experimental ones are presented here. The practical part is focused on the description of the process of measuring heat capacities of steels in both solid and liquid phase. The experiment is performed by using the DSC method, which is one of the most common methods for determining thermodynamic properties not only of metal systems. For measuring the high temperature calorimeter Setaram MHTC 96 Line with unique 3D DSC sensor is used. The experiment is supported by theoretical calculations using Thermo‑Calc software. In the last part of the bachelor thesis the results are presented, in which the comparison between theoretically obtained and experimentally measured values is discussed. There is also a comparison between heat capacity values of steel A and steel B.en
dc.format.extent5900816 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectocel, tepelná kapacita, diferenční skenovací kalorimetrie (DSC), Setaram MHTC 96 Line, Thermo‑Calccs
dc.subjectsteel, heat capacity, Differential Scanning Calorimetry (DSC), Setaram MHTC 96 Line, Thermo‑Calcen
dc.titleTepelné kapacity reálných značek ocelí v pevné fázi a taveniněcs
dc.title.alternativeThe heat capacities of real steel grades in solid and liquid phaseen
dc.typeBakalářská prácecs
dc.contributor.refereeGryc, Karel
dc.date.accepted2017-06-06
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-levelBakalářský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Fakulta metalurgie a materiálového inženýrstvícs
dc.description.department619 - Katedra fyzikální chemie a teorie technologických pochodů
dc.contributor.consultantKawuloková, Monika
dc.thesis.degree-programProcesní inženýrstvícs
dc.thesis.degree-branchProcesní inženýrství a metody kontroly kvalitycs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2736cs
dc.identifier.thesisJAN0412_FMMI_B3909_3909R014_2017
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam