Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSurovka, Dalibor
dc.contributor.authorBořucká, Dominika
dc.date.accessioned2018-06-26T08:16:44Z
dc.date.available2018-06-26T08:16:44Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/130088
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá studiem využití odpadu z mleté kávy pro odstranění Cr(VI), procesem sorpce. V teoretické části je popsán současný stav této problematiky. Následně je popsán proces sorpce, podmínky adsorpce, charakteristika použitého sorbentu a chemismus chromu. Experimentální část je zaměřena na odstranění chromu v oxidačním stavu VI, metodou sorpce z vodného roztoku, pomocí odpadu z mleté kávy, který byl aktivován kyselinou chlorovodíkovou (HCl) o koncentracích 0,1 mol/l a 1,0 mol/l. Pro srovnání byl použit i neaktivovaný odpad z mleté kávy. Zvolené byly dva vstupní modelové roztoky o koncentracích 100 mg/l a 200 mg/l. Nejvyšší účinnost odstranění Cr(VI) byla zaznamenaná u sorbentu se zrnitostní frakcí <0,5 mm, s dobou kontaktu 40 min, aktivaci 1,0 mol/l HCl a vstupním modelovým roztokem 100 mg/l. V tomto čase byla účinnost odstranění 100 % s výslednou adsorpční kapacitou q40 = 5 mg/l.cs
dc.description.abstractThis thesis studies the use of waste ground coffee for the removal of Cr(VI), sorption process. In the theoretical part describes the present status. Then the process is described sorption, adsorption conditions, characteristics of the sorbent and chromium chemistry. The experimental part focuses on the removal of chromium in oxidation state VI by sorption from the aqueous solution using a waste of ground coffee which has been activated with hydrochloric acid (HCl) of 0,1 mol/l and 1,0 mol/l. For comparison was used non-activated waste of ground coffee. Selected were two input model solutions with concentrations of 100 mg/l and 200 mg/l. The highest removal efficiency of Cr(VI) was observed on sorbent from grain size fraction <0,5 mm, with a contact time of 40 min, the activation of 1,0 mol/l HCl solution and the input model 100 mg/l.At this time, the removal efficiency of 100 % with resulting adsorption capacity q40 = 5 mg/l.en
dc.format.extent2901778 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectsorpcecs
dc.subjectsorbentcs
dc.subjectodpad z mleté kávycs
dc.subjectchromcs
dc.subjectadsorpční izotermycs
dc.subjectsorptionen
dc.subjectsorbenten
dc.subjectwaste of ground coffeeen
dc.subjectchromiumen
dc.subjectadsorption isothermen
dc.titleVyužití odpadu z mleté kávy pro sorpci chromucs
dc.title.alternativeRe‐use of Ground Coffee Waste for Cr(VI) Sorptionen
dc.typeBakalářská prácecs
dc.contributor.refereeVaštyl, Michal
dc.date.accepted2017-05-22
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-levelBakalářský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.department546 - Katedra environmentálního inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchEnvironmentální inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735
dc.identifier.thesisBOR0120_HGF_B2102_3904R005_2017
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam