dc.contributor.advisor | Surovka, Dalibor | |
dc.contributor.author | Bořucká, Dominika | |
dc.date.accessioned | 2018-06-26T08:16:44Z | |
dc.date.available | 2018-06-26T08:16:44Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/130088 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá studiem využití odpadu z mleté kávy pro odstranění Cr(VI), procesem sorpce. V teoretické části je popsán současný stav této problematiky. Následně je popsán proces sorpce, podmínky adsorpce, charakteristika použitého sorbentu a chemismus chromu. Experimentální část je zaměřena na odstranění chromu v oxidačním stavu VI, metodou sorpce z vodného roztoku, pomocí odpadu z mleté kávy, který byl aktivován kyselinou chlorovodíkovou (HCl) o koncentracích 0,1 mol/l a 1,0 mol/l. Pro srovnání byl použit i neaktivovaný odpad z mleté kávy. Zvolené byly dva vstupní modelové roztoky o koncentracích 100 mg/l a 200 mg/l. Nejvyšší účinnost odstranění Cr(VI) byla zaznamenaná u sorbentu se zrnitostní frakcí <0,5 mm, s dobou kontaktu 40 min, aktivaci 1,0 mol/l HCl a vstupním modelovým roztokem 100 mg/l. V tomto čase byla účinnost odstranění 100 % s výslednou adsorpční kapacitou q40 = 5 mg/l. | cs |
dc.description.abstract | This thesis studies the use of waste ground coffee for the removal of Cr(VI), sorption process. In the theoretical part describes the present status. Then the process is described sorption, adsorption conditions, characteristics of the sorbent and chromium chemistry. The experimental part focuses on the removal of chromium in oxidation state VI by sorption from the aqueous solution using a waste of ground coffee which has been activated with hydrochloric acid (HCl) of 0,1 mol/l and 1,0 mol/l. For comparison was used non-activated waste of ground coffee. Selected were two input model solutions with concentrations of 100 mg/l and 200 mg/l. The highest removal efficiency of Cr(VI) was observed on sorbent from grain size fraction <0,5 mm, with a contact time of 40 min, the activation of 1,0 mol/l HCl solution and the input model 100 mg/l.At this time, the removal efficiency of 100 % with resulting adsorption capacity q40 = 5 mg/l. | en |
dc.format.extent | 2901778 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | sorpce | cs |
dc.subject | sorbent | cs |
dc.subject | odpad z mleté kávy | cs |
dc.subject | chrom | cs |
dc.subject | adsorpční izotermy | cs |
dc.subject | sorption | en |
dc.subject | sorbent | en |
dc.subject | waste of ground coffee | en |
dc.subject | chromium | en |
dc.subject | adsorption isotherm | en |
dc.title | Využití odpadu z mleté kávy pro sorpci chromu | cs |
dc.title.alternative | Re‐use of Ground Coffee Waste for Cr(VI) Sorption | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Vaštyl, Michal | |
dc.date.accepted | 2017-05-22 | |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakulta | cs |
dc.description.department | 546 - Katedra environmentálního inženýrství | cs |
dc.thesis.degree-program | Nerostné suroviny | cs |
dc.thesis.degree-branch | Environmentální inženýrství | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2735 | |
dc.identifier.thesis | BOR0120_HGF_B2102_3904R005_2017 | |
dc.rights.access | openAccess | |