Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubíček, Jan
dc.contributor.authorKoštuříková, Jana
dc.date.accessioned2019-06-26T04:34:01Z
dc.date.available2019-06-26T04:34:01Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/136283
dc.description.abstractCílem této diplomové práce je filtrace elektrogastrogramu (provedeno pomocí vlnkové transformace), nalezení EGG trendu, následná aplikace algoritmu pro časově-frekvenční analýzu a zhodnocení dostupných dat. Ať už u filtrace či časově-frekvenční analýzy bylo nutno otestovat různá nastavení. U vlnkové transformace to byla např. mateřská vlnka, stupeň dekompozice, prahování atp. U časově-frekvenční analýzy, jež byla prováděna pomocí krátkodobé Fourierovy transformace např. typ okenní funkce, délka „okna“ a jeho překrytí. Vytvořené algoritmy byly aplikovány na data ze 2 zdrojů: ze dvou nebo čtyř-kanálového snímání EGG. Při 2-kanálovém snímání se testovaly 3 subjekty (v práci často označováni jako „pacienti“) se třemi druhy testovacích jídel (jogurt, omeleta s chlebem a steak). Při 4-kanálovém snímání se testovalo 5–6 dobrovolníků se dvěma druhy jídel (smetanový jogurt, sendvič). V poslední části práce bylo vytvořeno graficko-uživatelské rozhraní pro demonstraci nastavení vhodných parametrů pro filtraci i časově-frekvenční analýzu.cs
dc.description.abstractThe aim of this diploma thesis is filtering of electrogastrogram (used wavelet transform) to find trend of electrogastrogram, subsequent application of algorithm for time-frequency analysis and evaluation of available data. Whether for filtration or time-frequency analysis, different settings had to be tested. For the wavelet transform, there was, for instance, a mother wavelet, a degree of decomposition, thresholding etc. For time-frequency analysis, which was carried out by short-time Fourier transform, for instance, the type of window function, the length of the „window“ and its overlap. The algorithms were applied to data from 2 sources: 2 or 4-channels measuring system for EGG. For 2-channels system, 3 subjects are tested (in this thesis are named like „patients“) with 3 testing food (yoghurt, omelette with bread and steak). For 4-channels system, 5–6 volunteers were tested with 2 type of testing food (creamy yoghurt and sandwich). In the last part of thesis was created graphical interface for demonstration of suitable parameters for filtration and time-frequency analysis.en
dc.format.extent5990977 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectElektrogastrografiecs
dc.subjectvlnková transformacecs
dc.subjectmateřská vlnkacs
dc.subjectčasově-frekvenční analýzacs
dc.subjectkrátkodobá Fourierova transformacecs
dc.subjectMATLABcs
dc.subjectElectrogastrographyen
dc.subjectwavelet transformen
dc.subjectmother waveleten
dc.subjecttime-frequency analysisen
dc.subjectshort-time Fourier transformen
dc.subjectMATLABen
dc.titleHodnocení a zpracování EGG signálucs
dc.title.alternativeEvaluation and Processing of EGG Signalen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeBužga, Marek
dc.date.accepted2019-05-31
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Fakulta elektrotechniky a informatikycs
dc.description.department450 - Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programElektrotechnikacs
dc.thesis.degree-branchBiomedicínské inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2724
dc.identifier.thesisKOS0212_FEI_N2649_3901T009_2019
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam