dc.contributor.advisor | Buček, Pavel | |
dc.contributor.author | Vjatráková, Hana | |
dc.date.accessioned | 2019-06-26T04:39:20Z | |
dc.date.available | 2019-06-26T04:39:20Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/136652 | |
dc.description.abstract | Cílem práce je porovnání klasických metod přípravy vzorků pro organickou analýzu buď s nově vyvinutými nebo optimalizovanými metodami přípravy vzorků, které využívají mikrovlnný reaktor před chromatografickými analytickými metodami. Modelově je vyvíjena metoda s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli koření, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Tato vyvinutá metoda posloužila jako základ pro optimalizaci rutinně používané metody pro stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). | cs |
dc.description.abstract | The aim of the work is a comparison of classic sample preparation methods for organic analysis with newly developed and optimized methods using microwave reactor prior to chromatographic analysis. A model method for extraction of capsaicinoids from chillies is developed. The method should fulfill principles of green chemistry, too. Based on the new method, optimization process is applied to routine method for analysis of polynuclear aromatic hydrocarbons (PAHs). | en |
dc.format.extent | 2739754 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Extrakce, mikrovlnný reaktor, mikrovlnná extrakce, kapsaicin, kapsaicinoidy, PAU | cs |
dc.subject | Extraction, microwave reactor, microwave-assisted extraction, capsaicin, capsaicinoids, PAHs | en |
dc.title | Stanovení stopových množství organických látek v biologickém materiálu s využitím mikrovlnného reaktoru k přípravě vzorků | cs |
dc.title.alternative | Determination of trace amounts of organic substancs in biological material using microwave reactor for sample preparation | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Maršolek, Petr | |
dc.date.accepted | 2019-05-29 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Fakulta materiálově-technologická | cs |
dc.description.department | 619 - Katedra fyzikální chemie a teorie technologických procesů | cs |
dc.thesis.degree-program | Procesní inženýrství | cs |
dc.thesis.degree-branch | Chemické a environmentální inženýrství | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2736 | |
dc.identifier.thesis | VJA0007_FMT_N3909_2805T019_2019 | |
dc.rights.access | openAccess | |