Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVojtková, Hana
dc.contributor.authorGlumbíková, Tereza
dc.date.accessioned2020-07-20T12:26:38Z
dc.date.available2020-07-20T12:26:38Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/141562
dc.description.abstractBakalářská práce je rešeršního charakteru a je zaměřena na využití mikroskopických vláknitých hub rodu Aspergillus v průmyslových a environmentálních biotechnologiích. První část práce podává obecné informace o rodu hub z pohledu jejich fyziologie, morfologie, patogenity a také taxonomie, která stále ještě není uzavřená a je vzhledem k nejasnému postavení pohlavních stádií v rozmnožovacích cyklech velmi složitá. V následující části jsou uvedeni nejvýznamnější zástupci rodu včetně jejich charakteristických vlastností, výskytu a interakcí s ostatními organismy. Poslední část práce pojednává o možném využití rodu pro jeho zajímavý enzymatický profil, a to v celé řadě biotechnologií, především pak v průmyslové výrobě potravin, nápojů a léčiv. Zde je věnována pozornost také konkrétním biotechnologickým aplikacím v chemickém průmyslu, neboť rod je významným producentem celé řady organických kyselin, jako je známá kyselina citrónová, glukonová, šťavelová nebo ikatonová. Tyto houby jsou perspektivními mikroorganismy v moderních biotechnologiích, stoupající uplatnění získávají také v oblasti biotechnologické výroby enzymů a ethanolu.cs
dc.description.abstractThe Bachelor thesis is of a data search character and is focused on the use of microscopic filamentous fungi of the Aspergillus genus in industrial and environmental biotechnologies. The first part of the thesis provides general information on the genus of fungi in terms of their physiology, morphology, pathogenicity and taxonomy, which has not been closed and is very complex due to the unclear position of the sexual stages in reproductive cycles. The most important representatives of the genus are listed in the following chapters, including their characteristics, occurrence and interactions with other organisms. The last part of the thesis deals with the possible use of the genus for its interesting enzymatic profile in a wide range of biotechnologies, especially in the industrial production of food, beverages and pharmaceuticals. Here, attention is also paid to the specific biotechnological applications in the chemical industry, as the genus is a major producer of a number of organic acids, such as the well-known citric, gluconic, oxalic or icatonic acids. These fungi are promising microorganisms in modern biotechnology, they are also increasingly used in the field of biotechnological production of enzymes and ethanol.en
dc.format.extent3461697 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectmikroskopické vláknité houbycs
dc.subjectenvironmentální biotechnologiecs
dc.subjectprůmyslcs
dc.subjectpatogenitacs
dc.subjectenzymycs
dc.subjectorganické kyselinycs
dc.subjectrod Aspergilluscs
dc.subjectmicrobial filamentous fungien
dc.subjectenvironmental biotechnologyen
dc.subjectindustryen
dc.subjectpathogenicityen
dc.subjectenzymesen
dc.subjectorganic acidsen
dc.subjectAspergillus genusen
dc.titleVláknité houby Aspergillus: využití sekundárních metabolitů v biotechnologiíchcs
dc.title.alternativeFilamentous Fungi Aspergillus: Use of Secondary Metabolites in Biotechnologyen
dc.typeBakalářská prácecs
dc.contributor.refereeKučová, Kateřina
dc.date.accepted2020-06-23
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-levelBakalářský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.department546 - Katedra environmentálního inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchEnvironmentální biotechnologiecs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735
dc.identifier.thesisGLU0013_HGF_B2102_3904R028_2020
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam