Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorAugustynek, Martin
dc.contributor.authorŠtěrba, David
dc.date.accessioned2020-10-02T09:27:38Z
dc.date.available2020-10-02T09:27:38Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/142035
dc.description.abstractDielektrické vlastnosti krve jsou ovlivňovány koncentrací glukózy. Změnu těchto vlastností lze využít při stanovování glykémie prostřednictvím mikrovlnných senzorů. Takové měření by bylo neinvazivní a bylo by velmi vhodné pro pacienty s onemocněním diabetes mellitus. Diplomová práce se zabývá ověřením existujícího metamateriálového mikrovlnného senzoru na pěti subjektech. Subjektům byla úmyslně zvýšena koncentrace glukózy v krvi podáním roztoku glukózy rozpuštěné ve vodě dle metodiky standardního orálního gukózového tolerančního testu. V průběhu experimentu byly měřeny S-parametry mikrovlnného senzoru, teplota v okolí senzoru a tlak vyvíjený během měření rukou subjektu na senzor. Glykémie byla zároveň měřena pomocí invazivního kontinuálního systému a konvenčního glukometru. Pro vyhodnocení dat byla použita změna fáze $\varphi$ parametru $S^*_{21}$. Z vyhodnocených naměřených dat vyplývá, že v reálných podmínkách do měření zasahuje několik negativních vlivů, jako je pocení subjektů, otlačení v místě přiložení senzoru, teplota samotného mikrovlnného senzoru, kvůli kterým nelze bezpečně určit koncentraci glukózy v krvi pomocí změny fáze, minimálně pro navržené měřicí uspořádání.cs
dc.description.abstractThe dielectric properties of blood are affected by glucose concentration. Changing of these properties can be used to determine glycemia by using microwave sensors. Such a measurement would be non-invasive and would be very suitable for patients with diabetes mellitus. This diploma thesis deals with the verification of an existing metamaterial microwave sensor for five subjects. Blood glucose levels of subjects were deliberately elevated by administering a solution of glucose dissolved in water, according to the used oral glucose tolerance test procedure. During the experiment, the S-parameters of the microwave sensor, the temperature around the sensor and the pressure applied to the sensor were measured. Simountaneously with these parameters, blood glucose was measured by invasive continuous system and a conventional glucometer. The phase change $\varphi$ of the measured parameter $S^*_{21}$ was used for data evaluation. The evaluated data showed that under the real conditions the measurement is affected by several negative effects, such as sweating of subjects, pressure on the sensor, the temperature of the microwave sensor itself, due to which it is not possible to safely determine blood glucose concentration by phase change, at least for the proposed measuring arrangement.en
dc.format.extent10362894 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectNeinvazivní měření glukózycs
dc.subjectmikrovlnný senzorcs
dc.subjectmetamateriálový senzorcs
dc.subjectNon-invasive glucose measurementen
dc.subjectmicrowave sensoren
dc.subjectmetamaterial sensoren
dc.titleOvěření parametrů MTM mikrovlnných senzorů pro neinvazivní měření koncentrace glukózy v krvics
dc.title.alternativeVerification of MTM Parameters of Microwave Sensors for Non-Invasive Measurement of Blood Glucose Concentrationen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeFišer, Ondřej
dc.date.accepted2020-08-19
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta elektrotechniky a informatikycs
dc.description.department450 - Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrstvícs
dc.contributor.consultantVrba, Jan
dc.thesis.degree-programElektrotechnikacs
dc.thesis.degree-branchBiomedicínské inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2724
dc.identifier.thesisSTE0436_FEI_N2649_3901T009_2020
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam