dc.contributor.advisor | Barčová, Karla | |
dc.contributor.author | Králová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2022-09-01T07:19:30Z | |
dc.date.available | 2022-09-01T07:19:30Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/147077 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá problematikou ionizujícího záření a ultrafialového záření s využitím k ošetření potravin. Úvodní část práce je zaměřena na vysvětlení obecných pojmů a základních fyzikálních vlastností elektromagnetického záření, ultrafialového záření a ionizujícího záření. Dále je v teoretické části stručně popsána kapitola bakterie a kapitola plísně vzhledem k jejich využití při experimentech. Poslední kapitola teoretické části pojednává o ošetření potravin. Podstatnou součástí práce je praktická část obsahující dva provedené experimenty, ve kterých bylo využito ionizující a ultrafialové záření k ošetření potravin. Na základě zjištěných výsledků je na závěr stanovena vhodná metoda k ošetření potravin. | cs |
dc.description.abstract | The subject of this bachelor thesis is treating food by using ultraviolet (UV) radiation or ionizing radiation. First theoretical part focuses on general related concepts and basic physical properties of electromagnetic (EM) radiation, UV radiation and ionizing radiation. As bacteria and mold are experimented with, they are also briefly described. The last theoretical chapter is about food treatment. The main purpose of this thesis is a practical section with two experiments, where ionizing and UV radiation were used to treat food and the resulting conclusion about which method is suitable. | en |
dc.format.extent | 2309105 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | ultrafialové záření | cs |
dc.subject | ionizující záření | cs |
dc.subject | ošetření potravin | cs |
dc.subject | inokulace | cs |
dc.subject | bakterie | cs |
dc.subject | ultraviolet (UV) radiation | en |
dc.subject | ionizing radiation | en |
dc.subject | food treatment | en |
dc.subject | inoculation | en |
dc.subject | bacteria | en |
dc.title | Využití ultrafialového a ionizujícího záření k ošetření potravin | cs |
dc.title.alternative | Application of ultraviolet and ionizing radiation for food treatment | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Lesňák, Michal | |
dc.date.accepted | 2022-05-26 | |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta bezpečnostního inženýrství | cs |
dc.description.department | 060 - Katedra bezpečnostních služeb | cs |
dc.thesis.degree-program | Požární ochrana a průmyslová bezpečnost | cs |
dc.thesis.degree-branch | Technická bezpečnost osob a majetku | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2720 | |
dc.identifier.thesis | KRA0545_FBI_B3908_3908R005_2022 | |
dc.rights.access | openAccess | |