Show simple item record

dc.contributor.advisorAugustynek, Martin
dc.contributor.authorKomár, Matěj
dc.date.accessioned2022-09-01T07:21:35Z
dc.date.available2022-09-01T07:21:35Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/147460
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá imobilizačními technikami enzymu potřebného pro měření hladiny glukosy v krvi, glykemie. Detekce glukosy na základě enzymatických reakcí probíhá při kontaktu enzymu s glukosou za vzniku produktů, pomocí kterých dochází ke správnému určení hladiny koncentrace glukosy. Princip těchto reakcí je uveden v práci, jejíž součástí je dále provedení rešerše na zmíněné imobilizační techniky, které umožňují vznik směsi, jenž se imobilizuje na sensor s různým typem elektrody. Takto inkubovaný sensor je dále podroben ověření a po jeho úspěšném zdolání přechází do fáze experimentálního měření ve vytvořených roztocích. Po ukončení měření se porovnávají výsledky různých imobilizačních technik inkubovaných na různých typech sensorů. Výsledky porovnání jsou poté ověřovány statistickou analýzou.cs
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with immobilization techniques of the enzyme needed to measure blood glucose levels, glycemia. Detection of glucose based on enzymatic reactions takes place upon contact of the enzyme with glucose to produce products that are used to correctly determine the level of glucose concentration. The principle of these reactions is presented in the work, which also includes a search for the mentioned immobilization techniques, which allow the formation of a mixture that is immobilized on a sensor with different types of electrodes. The sensor incubated in this way is further subjected to verification and, after successfully overcoming it, passes into the phase of experimental measurement in the created solutions. At the end of the measurement, the results of different immobilization techniques incubated on different types of sensors are compared. The results of the comparison are then verified by statistical analysis.en
dc.format.extent4064264 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectglukosa, glykemie, imobilizace enzymu, glukosaoxidasa, zesítění, kovalentní vazbacs
dc.subjectglucose, glycemia, enzyme immobilization, glucose oxidase, cross-linking, covalent bonden
dc.titleImobilizační metody enzymu pro analýzu koncentrace glukózycs
dc.title.alternativeEnzyme Immobilization Methods for Glucose Concentration Analysisen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeRaška, Pavel
dc.date.accepted2022-06-02
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta elektrotechniky a informatikycs
dc.description.department450 - Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrstvícs
dc.contributor.consultantBajgarová, Klára
dc.thesis.degree-programBiomedicínské inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2724
dc.identifier.thesisKOM0086_FEI_N0988A060001_2022
dc.rights.accessopenAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record