dc.contributor.advisor | Augustynek, Martin | |
dc.contributor.author | Komár, Matěj | |
dc.date.accessioned | 2022-09-01T07:21:35Z | |
dc.date.available | 2022-09-01T07:21:35Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/147460 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá imobilizačními technikami enzymu potřebného pro měření hladiny glukosy v krvi, glykemie. Detekce glukosy na základě enzymatických reakcí probíhá při kontaktu enzymu s glukosou za vzniku produktů, pomocí kterých dochází ke správnému určení hladiny koncentrace glukosy. Princip těchto reakcí je uveden v práci, jejíž součástí je dále provedení rešerše na zmíněné imobilizační techniky, které umožňují vznik směsi, jenž se imobilizuje na sensor s různým typem elektrody. Takto inkubovaný sensor je dále podroben ověření a po jeho úspěšném zdolání přechází do fáze experimentálního měření ve vytvořených roztocích. Po ukončení měření se porovnávají výsledky různých imobilizačních technik inkubovaných na různých typech sensorů. Výsledky porovnání jsou poté ověřovány statistickou analýzou. | cs |
dc.description.abstract | The diploma thesis deals with immobilization techniques of the enzyme needed to measure blood glucose levels, glycemia. Detection of glucose based on enzymatic reactions takes place upon contact of the enzyme with glucose to produce products that are used to correctly determine the level of glucose concentration. The principle of these reactions is presented in the work, which also includes a search for the mentioned immobilization techniques, which allow the formation of a mixture that is immobilized on a sensor with different types of electrodes. The sensor incubated in this way is further subjected to verification and, after successfully overcoming it, passes into the phase of experimental measurement in the created solutions. At the end of the measurement, the results of different immobilization techniques incubated on different types of sensors are compared. The results of the comparison are then verified by statistical analysis. | en |
dc.format.extent | 4064264 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | glukosa, glykemie, imobilizace enzymu, glukosaoxidasa, zesítění, kovalentní vazba | cs |
dc.subject | glucose, glycemia, enzyme immobilization, glucose oxidase, cross-linking, covalent bond | en |
dc.title | Imobilizační metody enzymu pro analýzu koncentrace glukózy | cs |
dc.title.alternative | Enzyme Immobilization Methods for Glucose Concentration Analysis | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Raška, Pavel | |
dc.date.accepted | 2022-06-02 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta elektrotechniky a informatiky | cs |
dc.description.department | 450 - Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství | cs |
dc.contributor.consultant | Bajgarová, Klára | |
dc.thesis.degree-program | Biomedicínské inženýrství | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2724 | |
dc.identifier.thesis | KOM0086_FEI_N0988A060001_2022 | |
dc.rights.access | openAccess | |