dc.contributor.advisor | Serafín, Jiří | |
dc.contributor.author | Holuša, Marek | |
dc.date.accessioned | 2024-06-27T17:23:43Z | |
dc.date.available | 2024-06-27T17:23:43Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/153503 | |
dc.description.abstract | Tato práce je zaměřena na teoretické a experimentální zhodnocení vlivu zpoždění iniciace na maximální výbuchové parametry hořlavých prachů. V teoretické části se práce věnuje základním pojmům a definicím v oblasti protivýbuchové ochrany, následuje podrobný popis výbuchových parametrů a faktorů ovlivňujících jejich hodnoty. Dále se práce zabývá normativními požadavky na testování těchto parametrů. Praktická část je zaměřena na ověření teoretických předpokladů ohledně vlivu zpoždění na maximální výbuchové parametry. Pro ověření byl jako zkušební vzorek vybrán kukuřičný škrob. Dále je detailně popsána zkušební sestava a postup jednotlivých zkoušek. V závěrečné části jsou prezentovány a analyzovány výsledky praktické části, které poskytují užitečné poznatky v oblasti výbuchové prevence. | cs |
dc.description.abstract | This thesis focuses on the theoretical and experimental evaluation of the effect of ignition delay on the maximum explosion parameters of combustible dusts. The theoretical part of the thesis deals with basic concepts and definitions in the field of explosion protection, followed by a detailed description of explosion parameters and factors influencing their values. Further the thesis deals with normative requirements for testing of these parameters. The practical part is aimed at verifying the theoretical assumptions concerning the influence of delay on the maximum explosion parameters. For verification, corn starch was selected as a test sample. The test set-up and the procedure of the individual tests are described in detail. In the final section, the results of the practical part are presented and analyzed, providing useful insights in the field of explosion prevention. | en |
dc.format.extent | 3859479 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Výbuch | cs |
dc.subject | výbuchové parametry | cs |
dc.subject | výbuchový tlak | cs |
dc.subject | rychlost nárůstu výbuchového tlaku | cs |
dc.subject | kubická konstanta | cs |
dc.subject | hořlavý prach | cs |
dc.subject | kukuřičný škrob | cs |
dc.subject | zpoždění iniciace | cs |
dc.subject | Explosion | en |
dc.subject | explosion parameters | en |
dc.subject | explosion pressure | en |
dc.subject | explosion pressure rise rate | en |
dc.subject | cubic constant | en |
dc.subject | combustible dust | en |
dc.subject | corn starch | en |
dc.subject | ignitation delay | en |
dc.title | Vliv zpoždění iniciace na maximální výbuchové parametry hořlavého prachu | cs |
dc.title.alternative | Effect of initiation delay on maximum explosion parameters of combustible dust | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Serafínová, Jana | |
dc.date.accepted | 2024-05-20 | |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta bezpečnostního inženýrství | cs |
dc.description.department | 030 - Katedra požární ochrany | cs |
dc.thesis.degree-program | Požární ochrana a průmyslová bezpečnost | cs |
dc.thesis.degree-branch | Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2720 | |
dc.identifier.thesis | HOL0484_FBI_B3908_3908R006_2024 | |
dc.rights.access | openAccess | |