Show simple item record

dc.contributor.advisorBarčová, Karla
dc.contributor.authorMiškay, Marek
dc.date.accessioned2025-01-21T12:45:48Z
dc.date.available2025-01-21T12:45:48Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/155599
dc.description.abstractVodní mlha se využívá v celé řadě odvětví. Využívá se v těžkém, chemickém či potravinářském průmyslu. Svou uplatnitelnost nachází na základě široké škály mechanismů. Mezi primární mechanismy patří endotermní chlazení, vytlačování kyslíku a stínění sálavé složky tepla. Efektivita vodní mlhy závisí na jejich parametrech a parametrech mlhové trysky. Mezi tyto parametry se řadí výstřikový úhel, velikost kapek, pracovní tlak, rychlost mlhového proudu, průtok nebo teplota vodní mlhy. Disertační práce se zabývá vlivem velikosti kapek a teploty vodní mlhy na hašení a na míru schopnosti endotermního chlazení. Konkrétně mírou schopností ambientního chlazení. Disertační práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána voda a její vlastnosti. Další kapitoly jsou věnované vodní mlze. Definicí vodní mlhy a její historií. Využitím v praxi v rámci požární ochrany, ale i v dalších oborech. Mechanismy vodní mlhy a parametry mlhových trysek. Teoretická část je završena metodami umožňující stanovení distribuce velikosti částic. V praktické části je popsána kompletně celá aparatura, která byla využívána napříč měřeními s vodní mlhou. Další kapitola je věnována měření provedeného za účelem stanovení distribuce velikosti částic jednotlivých trysek. Na základě měření byly vybrány podle velikostí vhodné trysky. Poslední kapitola je věnována hašení požáru petroleje, technického benzínu a lampového oleje a následnému ochlazování okolního prostředí. Pro měření byly vybrány trysky s označením SKA19, B1 a B3. Dále byla stanovena teplota zdroje vody 25 °C, 45 °C a 65 °C. Všechna měření proběhla ve zkušebním boxu, který byl zkonstruován pro účely měření. Zkušební box měl svými rozměry simulovat stísněné prostory. V rámci měření byl sledován čas potřebný k uhašení a teplotní průběh pomoci termočlánků. Teplotní průběh byl vyhodnocen z hlediska času potřebného od nejmenšího maxima ze všech maxim v průběhu měření s danou látkou do dosažení teploty 35 °C. Výsledné časy byly vyhodnoceny z hlediska vlivu teploty zdroje vody a z hlediska velikosti kapek produkovaných jednotlivými tryskami.cs
dc.description.abstractWater mist is used in a wide range of industries. Used in heavy, chemical or food industry. It finds its applicability through a wide range of mechanisms. Primary mechanisms include endothermic cooling, oxygen displacement and radiant heat shielding. The efficiency of water mist depends on their parameters and the parameters of the mist nozzle. These parameters include spray angle, droplet size, working pressure, spray speed, mist flux or water mist temperature. This dissertation examines the effect of droplet size and water mist temperature on the degree of endothermic cooling capability. Specifically, a measure of ambient cooling capability. The dissertation contains a theoretical and practical part. Theoretical part describes water and its properties. Other chapters are dedicated to water mist. Defining water mist and describing water mist history. Its practical use in fire protection, but also in other fields. Water mist mechanisms and mist nozzle parameters. The theoretical part is completed with methods to determine the particle size distribution. The practical part describes the complete apparatus that was used across the water mist measurements. The next chapter is dedicated to measurements made to determine the particle size distribution of individual nozzles. Based on the measurements, suitable nozzles were selected according to droplet size. The last chapter is dedicated to the firefighting of kerosene, technical gasoline and lamp oil and the subsequent ambient cooling. Nozzles marked SKA19, B1 and B3 were selected for the measurements. All measurements took place in a test room that was constructed for the purpose of measurement. The dimensions of the test room were intended to simulate confined spaces. The time required to extinguish, and the temperature course were monitored using thermocouples. The temperature course was evaluated in terms of the time required from the smallest maximum of all maxima in all measurements with a given fuel to reach a temperature of 35 °C. The resulting times were evaluated in terms of the effect of the water source temperature and the droplet size produced by each nozzle.en
dc.format.extent6906307 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectVysokotlaká vodní mlhacs
dc.subjectSauterův střední průměrcs
dc.subjectTeplota zdroje vodycs
dc.subjectLaserová difrakcecs
dc.subjectPetrolejcs
dc.subjectTechnický benzíncs
dc.subjectLampový olejcs
dc.subjectHigh-pressure water misten
dc.subjectSauter mean diameteren
dc.subjectWater source temperatureen
dc.subjectLaser diffractionen
dc.subjectKeroseneen
dc.subjectTechnical gasolineen
dc.subjectLamp oilen
dc.titleZhodnocení tepelné bilance prostoru při aplikaci vysokotlaké vodní mlhycs
dc.title.alternativeEvaluation of the heat balance of the space when applying high-pressure water misten
dc.typeDisertační prácecs
dc.contributor.refereeMráčková, Eva
dc.contributor.refereeAdámek, Milan
dc.contributor.refereeLesňák, Michal
dc.date.accepted2024-12-04
dc.thesis.degree-namePh.D.
dc.thesis.degree-levelDoktorský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta bezpečnostního inženýrstvícs
dc.description.department060 - Katedra bezpečnostních služebcs
dc.thesis.degree-programPožární ochrana a průmyslová bezpečnost(čtyřleté)cs
dc.thesis.degree-branchPožární ochrana a bezpečnostcs
dc.description.resultvyhovělcs
dc.identifier.senderS2720
dc.identifier.thesisMIS0052_FBI_P3974_3908V009_2024
dc.rights.accessopenAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record