Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSkřížovská, Michaela
dc.contributor.authorAhmed, Faizan
dc.date.accessioned2025-06-23T11:48:21Z
dc.date.available2025-06-23T11:48:21Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/156572
dc.description.abstractThis thesis deals with the safety aspects of handling vegetable oils in the operating conditions of food establishments, focusing on the risk of fire, oil degradation, and improper oil storage. Vegetable oils such as sunflower oil, rapeseed oil, and used rapeseed oil are widely used in commercial kitchens, but their improper handling can lead to fire, toxic fumes, and negative environmental impacts. The study evaluates the flash point, smoke point, and auto-ignition temperature of these oils in order to assess the risks associated with their flammability. It also uses the FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) method to identify potential risks associated with the use of the oils and to make recommendations based on this analysis. The work provides practical recommendations for restaurant owners, kitchen staff and regulatory agencies to increase worker safety and ensure compliance with safety standards.en
dc.description.abstractTato práce se zabývá bezpečnostními aspekty manipulace s rostlinnými oleji v provozních podmínkách potravinářské provozovny se zaměřením na riziko vzniku požáru, degradaci oleje a nesprávné skladování oleje. Rostlinné oleje, jako je slunečnicový olej, řepkový olej a použitý řepkový olej, se v komerčních kuchyních hojně používají, ale nesprávné zacházení s nimi může vést k požáru, tvorbě toxických výparů a negativním dopadům na životní prostředí. Studie hodnotí bod vzplanutí, bod zakouření a teplotu vznícení těchto olejů s cílem posoudit rizika spojená s jejich hořlavostí. Dále využívá metodu FMEA (Analýza způsobů a důsledků poruch) k identifikaci potenciálních rizik spojených s používáním olejů a ke stanovení doporučení vycházejících z této analýzy. Práce poskytuje praktická doporučení pro majitele restaurací, personál kuchyní a Regulační agentury ke zvýšení bezpečnosti pracovníků a zajištění souladu s bezpečnostními normami.cs
dc.format.extent3536224 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoen
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectVegetable Oils, Food Establishments, Flammability Risk, Flash Point, Smoke Point, Auto Ignition Temperature, Failure Mode and Effective Analysis, Safety Measures.en
dc.subjectrostlinné oleje, potravinářské provozovny, riziko požáru, bod vzplanutí, bod zakouření, teplota vznícení, Analýza způsobů a důsledků poruch, bezpečnostní opatření.cs
dc.titleSafety handling of vegetable oilsen
dc.title.alternativeBezpečné nakládání s rostlinnými olejics
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeChudová, Dana
dc.date.accepted2025-06-05
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta bezpečnostního inženýrstvícs
dc.description.department040 - Katedra bezpečnosti práce a procesůcs
dc.thesis.degree-programHSE Professionalcs
dc.description.resultdobřecs
dc.identifier.senderS2720
dc.identifier.thesisAHM0012_FBI_N1022A020001_2025
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam