dc.contributor.advisor | Hajnyš, Jiří | |
dc.contributor.author | Majer, Petr | |
dc.date.accessioned | 2025-06-23T11:51:53Z | |
dc.date.available | 2025-06-23T11:51:53Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/157460 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá reverzní analýzou a následnou výrobou ozubených kol kuchyňského robotu. U současné převodovky dochází k výraznému opotřebení ozubených kol. Není známa výkresová dokumentace, použitý materiál ani způsob výroby těchto kol. V rámci práce byla převodovka rozebrána, ozubená kola byla naskenována pomocí 3D skeneru, vymodelována podle jednotlivých skenů a byla vytvořena výkresová dokumentace ozubených kol. Dále byla provedena materiálová analýza původních kol. Ozubená kola byla vytištěna na 3D tiskárně metodou SLM z materiálů 316L a Maraging steel M300 a následně mechanicky upravena. V závěru byla vytištěná kola znovu naskenována a porovnána s originálními pomocí barevné mapy. Výsledky ukazují, že rozměrová přesnost vytištěných kol se pohybovala v toleranci ±0,1 mm. | cs |
dc.description.abstract | The master’s thesis deals with the reverse analysis and subsequent production of food processor gears wheel. The current gearbox is subject to significant gear wear. The technical documentation, material composition, and manufacturing method of these gears are unknown. As part of the work, the gearbox was disassembled, the gears were scanned using a 3D scanner, modeled based on individual scans, and technical drawings were created. Furthermore, a material analysis of the original gears was performed. The gears were printed on a 3D printer using the SLM method from 316L and Maraging steel M300, and then mechanically finished. Finally, the printed gears were scanned again and compared with the original ones using a color deviation map. The results show that the dimensional accuracy of the printed gears was within a tolerance of ±0,1 mm. | en |
dc.format.extent | 8361053 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | 3D skenování | cs |
dc.subject | reverzní inženýrství | cs |
dc.subject | ozubené kolo | cs |
dc.subject | SLM | cs |
dc.subject | aditivní technologie | cs |
dc.subject | 3D scanning | en |
dc.subject | reverse engineering | en |
dc.subject | gear wheel | en |
dc.subject | SLM | en |
dc.subject | additive technology | en |
dc.title | Reverzní analýza a následná výroba převodového kola kuchyňského robotu | cs |
dc.title.alternative | Reverse Analysis and Subsequent Production of a Food Processor Gear Wheel | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Krňávek, Adam | |
dc.date.accepted | 2025-06-02 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta strojní | cs |
dc.description.department | 346 - Katedra obrábění, montáže a strojírenské metrologie | cs |
dc.thesis.degree-program | Aditivní technologie | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2723 | |
dc.identifier.thesis | MAJ0152_FS_N0788A270009_2025 | |
dc.rights.access | openAccess | |