Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHajnyš, Jiří
dc.contributor.authorMajer, Petr
dc.date.accessioned2025-06-23T11:51:53Z
dc.date.available2025-06-23T11:51:53Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/157460
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá reverzní analýzou a následnou výrobou ozubených kol kuchyňského robotu. U současné převodovky dochází k výraznému opotřebení ozubených kol. Není známa výkresová dokumentace, použitý materiál ani způsob výroby těchto kol. V rámci práce byla převodovka rozebrána, ozubená kola byla naskenována pomocí 3D skeneru, vymodelována podle jednotlivých skenů a byla vytvořena výkresová dokumentace ozubených kol. Dále byla provedena materiálová analýza původních kol. Ozubená kola byla vytištěna na 3D tiskárně metodou SLM z materiálů 316L a Maraging steel M300 a následně mechanicky upravena. V závěru byla vytištěná kola znovu naskenována a porovnána s originálními pomocí barevné mapy. Výsledky ukazují, že rozměrová přesnost vytištěných kol se pohybovala v toleranci ±0,1 mm.cs
dc.description.abstractThe master’s thesis deals with the reverse analysis and subsequent production of food processor gears wheel. The current gearbox is subject to significant gear wear. The technical documentation, material composition, and manufacturing method of these gears are unknown. As part of the work, the gearbox was disassembled, the gears were scanned using a 3D scanner, modeled based on individual scans, and technical drawings were created. Furthermore, a material analysis of the original gears was performed. The gears were printed on a 3D printer using the SLM method from 316L and Maraging steel M300, and then mechanically finished. Finally, the printed gears were scanned again and compared with the original ones using a color deviation map. The results show that the dimensional accuracy of the printed gears was within a tolerance of ±0,1 mm.en
dc.format.extent8361053 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subject3D skenovánícs
dc.subjectreverzní inženýrstvícs
dc.subjectozubené kolocs
dc.subjectSLMcs
dc.subjectaditivní technologiecs
dc.subject3D scanningen
dc.subjectreverse engineeringen
dc.subjectgear wheelen
dc.subjectSLMen
dc.subjectadditive technologyen
dc.titleReverzní analýza a následná výroba převodového kola kuchyňského robotucs
dc.title.alternativeReverse Analysis and Subsequent Production of a Food Processor Gear Wheelen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeKrňávek, Adam
dc.date.accepted2025-06-02
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Fakulta strojnícs
dc.description.department346 - Katedra obrábění, montáže a strojírenské metrologiecs
dc.thesis.degree-programAditivní technologiecs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2723
dc.identifier.thesisMAJ0152_FS_N0788A270009_2025
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam