dc.contributor.advisor | Čablík, Vladimír | |
dc.contributor.author | Michalčíková, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2025-06-23T11:53:07Z | |
dc.date.available | 2025-06-23T11:53:07Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/157888 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti využití kávové sedliny, která vzniká na VŠB – TUO. Teoretická část poskytuje úvod do problematiky o odpadovém hospodářství a kávovém průmyslu. Věnuje se různým typům kávy, charakteristice kávové sedliny a jejím chemickým, fyzikálním a složkovým parametrům. Důraz je kladen na možné využití kávové sedliny v současné praxi. Rovněž jsou uvedeny různé provedené studie a jejich výsledky. Praktická část se zaměřuje na analýzu množství vyprodukované kávové sedliny na VŠB – TUO. Na základě shromážděných dat jsou vyhodnoceny výsledky a formulována doporučení pro optimalizaci nakládání s tímto typem organického odpadu. Tyto návrhy mohou přispět ke snížení odpadu a tím i ke zmírnění negativních dopadů na životní prostředí a podpořit myšlenku cirkulární ekonomiky. | cs |
dc.description.abstract | This thesis focuses on the possibilities of further use of coffee grounds produced at the University of Mining and Metallurgy – Technical University of Ostrava (VŠB – TUO). The theoretical part provides an introduction to the issues of waste management and the coffee industry. It focuses on different types of coffee, the characteristics of coffee grounds and their chemical, physical and constituent parameters. Emphasis is placed on the possible use of coffee grounds in current practice. Various studies carried out and their results are also presented. The practical part of focuses on the analysis of the amount of coffee grounds produced at VŠB – TUO. On the basis of the collected data, the resultsare evaluated and recommendations are formulated for optimizing the management of this type of organic waste. These proposals can contribute to the reduction of waste and thus to the mitigation of negative environmental impacts and support the idea of circular economy. | en |
dc.format.extent | 2761227 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | odpad z kávového průmyslu | cs |
dc.subject | kávová sedlina | cs |
dc.subject | cirkulární ekonomika | cs |
dc.subject | udržitelnost | cs |
dc.subject | coffee industry waste | en |
dc.subject | coffee grounds | en |
dc.subject | circular economy | en |
dc.subject | sustainability | en |
dc.title | Inovativní využití kávové sedliny v cirkulární ekonomice: Materiálový potenciál a aplikační možnosti | cs |
dc.title.alternative | Innovative use of coffee grounds in the circular economy: Material potential and application possibilities | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Tora, Barbara | |
dc.date.accepted | 2025-05-28 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakulta | cs |
dc.description.department | 546 - Katedra environmentálního inženýrství | cs |
dc.thesis.degree-program | Odpadové hospodářství a úprava surovin | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2735 | |
dc.identifier.thesis | MIC0431_HGF_N0788A290001_2025 | |
dc.rights.access | openAccess | |