Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPertile, Evacs
dc.contributor.authorFürichová, Monikacs
dc.date.accessioned2012-07-11T07:41:42Z
dc.date.available2012-07-11T07:41:42Z
dc.date.issued2012cs
dc.identifier.otherOSD002cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/92138
dc.descriptionImport 11/07/2012cs
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá studiem vhodných podmínek pro sorpci šestimocného chromu z vodné matrice za použití odpadních slupek z citrusových plodů. V práci jsou popsány metodiky zrnitostní a tepelné úpravy vzorků biosorbentu, včetně jeho chemické aktivace. V teoretické části je popsán možný výskyt a negativní vliv šestimocného chromu v životním prostředí; metody jeho odstraňování, obecný mechanismus biosorpce Cr(VI) a rovněž faktory, které tento proces mohou ovlivnit. Vzorky byly aktivovány kyselinou chlorovodíkovou o různých koncentraci 1,0 mol/l. Vzorky byly analyzovány spektrofotometrickým stanovením šestimocného chromu s 1,5-difenylkarbazidem.cs
dc.description.abstractThis thesis studies the factors of biosorption of hexavalent chromium using waste citrus peel, as well as the influence of trivalent chromium on own determination of hexavalent chromium after the biosorption. In the work there are described methodology of granularity and thermal treatment of sample of biosorbent, including their chemical activation. The theoretical part describes the possible occurrence and negative impact of hexavalent chromium on the environment; methods of its removal; general mechanism of biosorption of Cr(VI) as well as the factors that may affect this process. In the practical part of this thesis there are presented the methodical procedures of modification of studied biosorbent and the methodology of adsorption kinetics’ modeling. The samples were activated with hydrochloric acid in concentration 1.0 mol/l. Samples were analyzed by the spectrophotometric determination of hexavalent chromium with 1,5–diphenylcarbazid.en
dc.format47 l. : il.cs
dc.format.extent2798080 bytescs
dc.format.mimetypeapplication/pdfcs
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectsorpce, Cr(VI), kůra citrusových plodů, sorbent, podmínky sorpcecs
dc.subjectbiosorption, hexavalent chromium, citrus peel, biosorbent, kinetics of biosorptionen
dc.titleStudium faktorů ovlivňujících biosorpci Cr(VI) z vodného prostředí pomocí slupek citrusových plodůcs
dc.title.alternativeStudy on Factors Influencing Biosorption of Cr(VI) from Aqueous Environment Using Peels of Citrus Fruitsen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeRásocha, Michalcs
dc.date.accepted2012-05-28cs
dc.thesis.degree-nameIng.cs
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.categoryPrezenčnícs
dc.description.department546 - Institut environmentálního inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchZpracování a zneškodňování odpadůcs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735cs
dc.identifier.thesisFUR022_HGF_N2102_3904T022_2012
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam