Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKupka, Jiřícs
dc.contributor.authorKostihová, Monikacs
dc.date.accessioned2013-06-26T11:11:44Z
dc.date.available2013-06-26T11:11:44Z
dc.date.issued2013cs
dc.identifier.otherOSD002cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/97882
dc.descriptionImport 26/06/2013cs
dc.description.abstractPředložená diplomová práce se zabývá globálními problémy životního prostředí a měkkýši (Mollusca) v dietě člověka ve středoevropském prostoru. Hlavním cílem je seznámit se s globálními problémy vedoucí k chronické podvýživě až hladomoru, příčinami hladovění jako je změna klimatu, vyčerpání přírodních zdrojů, degradace půdy. Cílem je přiblížit charakteristiku a význam slova „potraviny nového typu“, spojené s vlastním výzkumem názorů veřejnosti na dané téma a získat informace o jejich názorech či znalostech. Diplomová práce popisuje globální potravinové problémy lidstva od pravěku až po současnost – hlad, plýtvání jídlem, obezita, a význam mezinárodních organizací v boji s globálními problémy v oblasti výživy. Nové myšlenky a změny v návycích způsobu stravování přinášejí „potraviny nového typu“, dříve nekonzumovatelné, vyrobeny za použití netradičních výrobních technologií, získané z exotických rostlin a živočichů, potraviny vyrobené nanotechnologii. Bezobratlí jsou vnímání jako alternativní zdroj potravy i jako významná součást stravy ve středoevropském prostoru. Měkkýši jako perspektivní skupina v dietě člověka s důrazem na jejich ochranu, význam a využití v minulosti i současnosti jako lék, kosmetické přípravky a především alternativa ve stravě spojená s jejich riziky. Významnou částí je vlastní výzkum, kde byla použita výzkumná metoda – metoda dotazníku, které se zúčastnilo 311 respondentů. Dotazník byl doplněn 7 hypotézami. Hlavním cílem průzkumu bylo získat informace o názorech či znalostech veřejnosti na globální problémy vedoucí k hladu, jejich postoj k problematice a chápání závažnosti tématu alternativa bezobratlých v dietě člověka ve středoevropském prostoru.cs
dc.description.abstractThis Thesis deals with global environmental problems and the role of the Molluscs in a human diet in the Central European region. The main aims of the Thesis are familiarizes environmetal problems leading to the chronical malnutrition, famine and reasons of the starvation. The causes reasons for example are climate changes, using natural sources up, degradation the soil. The Thesis have mainly focused on the meaning of the expression „The food of a new type“, my the own research was focused on a public opinion on it and getting any information. Another part of the Thesis describes global food´s problems of the population since the prehistory till the present it includes serious problems as starvation, wasting of food, as well as obesity. It emphazises the importance of international organizations fighting with the global nutrition problems. The new thinking and changes in taking meal brings „The food of a new type“ which was not used and eaten before because there was no interest to do it. This food is made by an unorthodox technologies (nanotechnologie) got from the exotic species of plants and animals. Invertebrates could be an important part of nourishment as well as alternative source of nourishment in the Central Europan region. So, this way understanding the Molluscs are significant part of „The food of a new type“ and plays a role in a diet of human. This is the main resason why the Molluscs should be protected not only using as a food also like the medicine, for the cosmetic products and avoid the critical feeding situation.The most important part of the thesis is my own research. The questionaire survey was used as the scientifical method to get relevat results. There way set up the 7 basic hypothesis. The questionnaire was sent to 311 respondents. The main goals of the Questionnaire were to get the public overview of the knowledge, opinion and understanding about the global problem as the starving. How the respondents can understand the importance of this topic and using the Mulluscs as the food alternative in human life.en
dc.format128 l. : il. + 1 CD-Rcs
dc.format.extent7200813 bytescs
dc.format.mimetypeapplication/pdfcs
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectglobální příčiny hladovění, chronická podvýživa, bezobratlí, alternativa stravycs
dc.subjectthe global causes of starvation, chronic malnutrition, invertebrates, alternative source of nourishmenten
dc.titleGlobální problémy životního prostředí a měkkýši (Mollusca) v dietě člověka ve středoevropském prostorucs
dc.title.alternativeGlobal environmental problems and the role of the molluscs in diet in the Central European regionen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereePešatová, Radmilacs
dc.date.accepted2013-06-07cs
dc.thesis.degree-nameIng.cs
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakultacs
dc.description.categoryPrezenčnícs
dc.description.department546 - Institut environmentálního inženýrstvícs
dc.thesis.degree-programNerostné surovinycs
dc.thesis.degree-branchEnvironmentální inženýrstvícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2735cs
dc.identifier.thesisKOS386_HGF_N2102_3904T005_2013
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam