dc.contributor.advisor | Pertile, Eva | cs |
dc.contributor.author | Burschiková, Martina | cs |
dc.date.accessioned | 2013-06-26T11:14:39Z | |
dc.date.available | 2013-06-26T11:14:39Z | |
dc.date.issued | 2013 | cs |
dc.identifier.other | OSD002 | cs |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/98321 | |
dc.description | Import 26/06/2013 | cs |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá problematikou margarínů a jejich zdravotními riziky.
Zdravotní rizika na lidský organismus jsou zde však posuzována jen okrajově a spíše se
více méně zaměřuje na jeho ekologické zneškodňování, aby bylo co nejšetrnější vůči
životnímu prostředí. V první části popsán vznik margarínu, následuje jeho chemické
složení a výroba. Výroba zahrnuje procesy, při kterých vznikají rostlinné oleje, jelikož jsou
podstatnou složkou v margarínu. Dále je uveden stručný popis nejpoužívanějších
rostlinných olejů, pro výrobu margarínu. Následně je popsán nejčastější způsob zjišťování
složení margarínu. V druhá část práce je zaměřena na ekologickou likvidaci margarínu
jako tuhého odpadu a odpadu, který vzniká v průběhu výroby margarínu. Je zde zahrnuta
stručná morfologie bakterií a mikromycet. V poslední části je popsán vliv margarínu na
lidský organismus. Vliv margarínu je posuzován ze dvou stránek a to přímého vlivu, kdy
margarín pozřeme, a nepřímého, jaký dopad mají látky vznikající při likvidování
margarínu na lidský organismus. | cs |
dc.description.abstract | This Bachelor work is oriented on margarines and their health risk. Health risk to humus
organism in this work assess only marginally and ether focus on the ecological destruction
that was the most environmentally friendly. The first section explains the emergence of
margarine, followed by its chemical composition and manufacture. Production includes
processes which occur vegetables oils because they are essentials components in
margarine. A brief description of the most commonly used vegetables oils for margarine
production. Then I describe the most common method of determining the composition of
margarine. The second part deals with ecological destruction of margarine as solid waste
and waste that arises during the production of margarine. It also includes a brief
morphology of bacteria and fungi. The last part is marginally concerned with the influence
of margarine on the human body. I judge two pages: direct impact when margarine eats up
and indirect impact of substances resulting from the destruction of margarine on the human
body. | en |
dc.format | 41 l. : il. | cs |
dc.format.extent | 804163 bytes | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | cs |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | margarín, ekologické zneškodňování, zdravotní rizika | cs |
dc.subject | margarine, ecological destruction, health risk | en |
dc.title | Margariny a zdravotní rizika | cs |
dc.title.alternative | Margarines and Health Risks | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Březinová, Martina | cs |
dc.date.accepted | 2013-05-27 | cs |
dc.thesis.degree-name | Bc. | cs |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Hornicko-geologická fakulta | cs |
dc.description.category | Prezenční | cs |
dc.description.department | 546 - Institut environmentálního inženýrství | cs |
dc.thesis.degree-program | Nerostné suroviny | cs |
dc.thesis.degree-branch | Environmentální biotechnologie | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2735 | cs |
dc.identifier.thesis | BUR0061_HGF_B2102_3904R028_2013 | |
dc.rights.access | openAccess | |