dc.contributor.advisor | Velčovská, Šárka | cs |
dc.contributor.author | Moravec, Ondřej | cs |
dc.date.accessioned | 2015-07-22T09:08:09Z | |
dc.date.available | 2015-07-22T09:08:09Z | |
dc.date.issued | 2015 | cs |
dc.identifier.other | OSD002 | cs |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/106917 | |
dc.description | Import 22/07/2015 | cs |
dc.description.abstract | Předmětem diplomové práce je senzorická analýza energetického nápoje Seraf. Základním cílem bylo zjistit vnímání senzorických vlastností nápoje spotřebiteli a tyto vlastnosti porovnat s konkurenčními produkty Red Bull, Semtex a Monster. Druhotným cílem bylo zjistit, jak často a při jakých příležitostech respondenti energetické nápoje konzumují, jaká kritéria ovlivňují jejich nákupní chování a jak jsou spokojeni s designem obalů. Teoretická část popisuje metody senzorické analýzy a její význam při testování a dále popisuje analýzu dat. Ve výzkumné části byla použita kvalitativní metoda tzv. „Cílových skupin (Focus group)“ v kombinaci s kvantitativním dotazníkovým šetřením. Výzkumu se zúčastnil vzorek celkem třiceti respondentů. Jednalo se o pravidelné konzumenty energetických nápojů, kteří byli rozděleni do tří skupin po deseti lidech. Na základě výsledků výzkumu byl doporučen návrh, na vylepšení energetického nápoje Seraf tak, aby vyhovoval požadavkům zákazníků. | cs |
dc.description.abstract | A subject of the thesis is a sensorial analysis of the energy drink “Seraf”. Primary, consumer perceptions of sensorial features of the drink were analyzed and features were compared with competitive products Red Bull, Semtex and Monster. Secondary, it was found out how often and at what occasions are these energy drinks being consumed by respondents; what criteria influence buyers’ behavior; and how likely they feel comfortable with packaging design. The theoretical part describes methods of the sensorial analysis, its implications and hereafter elaborates on data collecting. Focus groups together with a quantitative research (questionnaire) were used for the empirical part. There were 30 respondents involved in the representative sample, all periodic consumers of energy drinks, who had been divided into three groups of ten people. Based on results, recommendations about how to enhance the energy drink Seraf according to consumers’ preferences were proposed. | en |
dc.format.extent | 7015395 bytes | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | cs |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Energetické nápoje | cs |
dc.subject | focus group | cs |
dc.subject | senzorická analýza | cs |
dc.subject | senzorické charakteritiky | cs |
dc.subject | Seraf energy | cs |
dc.subject | Energy drinks | en |
dc.subject | focus group | en |
dc.subject | sensory analysis | en |
dc.subject | sensory characteristics | en |
dc.subject | Seraf energy | en |
dc.title | Senzorická analýza energetického nápoje | cs |
dc.title.alternative | Sensory Analysis of the Energy Drink | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Valdmannová, Jana | cs |
dc.date.accepted | 2015-05-28 | cs |
dc.thesis.degree-name | Ing. | cs |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 116 - Katedra marketingu a obchodu | cs |
dc.thesis.degree-program | Ekonomika a management | cs |
dc.thesis.degree-branch | Marketing a obchod | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | cs |
dc.identifier.thesis | MOR259_EKF_N6208_6208T062_2015 | |
dc.rights.access | openAccess | |