dc.contributor.advisor | Zajarošová, Markéta | |
dc.contributor.author | Jaroš, Marek | |
dc.date.accessioned | 2021-07-15T09:27:20Z | |
dc.date.available | 2021-07-15T09:27:20Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/143269 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá senzorickou analýzou piva. Cílem práce je na základě senzorické analýzy atributů piva zjistit vnímání spotřebitelů na různé značky českých piv a jaké faktory spotřebitele ovlivňují při koupi piva. Dílčím cílem je navrhnout doporučení pro výrobce a distributory těchto značek piv. K senzorickému testování byly zvoleny čtyři vzorky piva různých výrobců – konkrétně pivo Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice a Budějovický Budvar. Potřebná data byla získána metodou Focus Group, který byl proveden na výběrovém souboru o velikosti 40 respondentů. K analýze výsledků byly využity statistické metody jako Chí-kvadrát test, párový T-test, T-test pro nezávislé skupiny a ANOVA test. Výzkumem bylo prokázáno, že respondenti dávají přednost méně hořkému pivu. | cs |
dc.description.abstract | The diploma thesis deals with the sensory analysis of beer. The aim of the thesis is based on the sensory attributes of beer to determinate the perception of consumers on the different types of Czech beer and which factors affect consumers during beer purchasing process. Other aim is to propose recommendations for producers and distributors of beer focused on Czech market. Four samples of beer were selected for sensory testing – Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice, Budějovický Budvar. The data are obtained by using the Focus Group method, which was performer on sample of 40 respondents. Used statistical methods are Chi-square test, paired T-test, T-test for independent groups and ANOVA test. One of the outcome of the diploma thesis is the respondents prefer less bitter beer. | en |
dc.format.extent | 3756219 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | atributy | cs |
dc.subject | focus group | cs |
dc.subject | marketingový výzkum | cs |
dc.subject | pivo | cs |
dc.subject | senzorická analýza | cs |
dc.subject | attributes | en |
dc.subject | focus group | en |
dc.subject | marketing research | en |
dc.subject | beer | en |
dc.subject | sensory analysis | en |
dc.title | Senzorická analýza piva | cs |
dc.title.alternative | Sensory Analysis of Beer | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Kubíček, Aleš | |
dc.date.accepted | 2021-05-28 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 116 - Katedra marketingu a obchodu | cs |
dc.thesis.degree-program | Ekonomika a management | cs |
dc.thesis.degree-branch | Marketing a obchod | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | JAR0123_EKF_N6208_6208T062_2021 | |
dc.rights.access | openAccess | |