Show simple item record

dc.contributor.advisorKřibíková, Pavlína
dc.contributor.authorGavlasová, Michaela
dc.date.accessioned2022-09-01T07:18:17Z
dc.date.available2022-09-01T07:18:17Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/146645
dc.description.abstractCílem této diplomové práce je zpracování analýzy konkurenceschopnosti podniku v potravinářském odvětví. Práce je rozdělena do dvou částí, a to teoretické a praktické. První část práce je věnována základním pojmům souvisejících s úvodem do problematiky jako je podnik, podnikatel a podnikání. Následně jsou zmíněna obecná teoreticko-metodologická východiska pro zpracování analýzy a hodnocení konkurenceschopnosti. Aplikační část se týká praktického použití zmíněných analýz na vybraný podnik. V úvodu druhé části diplomové práce se nachází stručná charakteristika vybrané společnosti, která podniká v mlékárenském odvětví. Následuje zpracování PEST analýzy, která identifikuje vlivy makrookolí na vybraný podnik. Pro zhodnocení podnikového mikrookolí využijeme Porterovu analýzu pěti konkurenčních sil, kde je zhodnoceno, které složky vyvíjejí nejvyšší konkurenční tlak na podnik. V rozboru interní analýzy jsou uvedeny hlavní faktory ovlivňující vnitřní okolí podniku, na ně navazuje finanční analýza poměrových ukazatelů za období 2016-2020. Pro výsledné zhodnocení všech analýz je sestavena SWOT analýza. V závěru práce jsou nastíněny návrhy a doporučení pro tento mlékárenský podnik.cs
dc.description.abstractThe aim of this master thesis is to prepare an analysis of competitiveness for a company in the food industry. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The first part of the thesis is devoted to basic concepts related to the introduction to issues such as enterprise, entrepreneur and business. Subsequently, the general theoretical and methodological basis for processing the analysis and evaluation of competitiveness are mentioned. The application part concerns the practical application of the mentioned analyzes to the selected company. At the beginning of the second part of the thesis there is a brief description of the selected company that operates in the dairy industry. This is followed by the processing of PEST analysis, which identifies the effects of macroenvironment on the selected company. To evaluate the company's microenvironment, we will use Porter's analysis of five competitive forces, which evaluates which components exert the highest competitive pressure on the company. The analysis of the internal analysis lists the main factors affecting the internal environment of the company, followed by a financial analysis of ratios for the period 2016-2020. A SWOT analysis is compiled for the final evaluation of all analyzes. At the end of the thesis are outlined proposals and recommendations for this dairy company.en
dc.format.extent1719354 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectpodnikcs
dc.subjectspolečnostcs
dc.subjectkonkurencecs
dc.subjectkonkurenceschopnostcs
dc.subjectzákazníkcs
dc.subjectokolícs
dc.subjectanalýzacs
dc.subjecthodnocenícs
dc.subjectmetodycs
dc.subjectpodnikánícs
dc.subjectpodnikatelcs
dc.subjectodvětvícs
dc.subjectSWOT analýzacs
dc.subjectPEST analýzacs
dc.subjectPorterova analýza 5 konkurenčních silcs
dc.subjectukazatele rentabilitycs
dc.subjectukazatele likviditycs
dc.subjectukazatelecs
dc.subjectenterpriseen
dc.subjectcompanyen
dc.subjectcompetitionen
dc.subjectcompetitivenessen
dc.subjectcustomeren
dc.subjectsurrounden
dc.subjectanalysisen
dc.subjectevaluationen
dc.subjectmethodsen
dc.subjectenterepreneurshipen
dc.subjectentrepreneuren
dc.subjectindustryen
dc.subjectPEST analysisen
dc.subjectSWOT analysisen
dc.subjectPorter´s five forces analysisen
dc.subjectprofitability indicatorsen
dc.subjectliquidity indicatorsen
dc.subjectindicatorsen
dc.titleAnalýza konkurenceschopnosti podniku v potravinářském průmyslucs
dc.title.alternativeAnalysis of the Competitiveness of a Company in the Food Industryen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeSopuchová, Jana
dc.date.accepted2022-05-24
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakultacs
dc.description.department152 - Katedra podnikohospodářskács
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcs
dc.thesis.degree-branchPodniková ekonomikacs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2751
dc.identifier.thesisGAV0038_EKF_N0413A050014_S01_2022
dc.rights.accessopenAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record