dc.contributor.advisor | Křibíková, Pavlína | |
dc.contributor.author | Gavlasová, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2022-09-01T07:18:17Z | |
dc.date.available | 2022-09-01T07:18:17Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/146645 | |
dc.description.abstract | Cílem této diplomové práce je zpracování analýzy konkurenceschopnosti podniku v potravinářském odvětví. Práce je rozdělena do dvou částí, a to teoretické a praktické. První část práce je věnována základním pojmům souvisejících s úvodem do problematiky jako je podnik, podnikatel a podnikání. Následně jsou zmíněna obecná teoreticko-metodologická východiska pro zpracování analýzy a hodnocení konkurenceschopnosti. Aplikační část se týká praktického použití zmíněných analýz na vybraný podnik. V úvodu druhé části diplomové práce se nachází stručná charakteristika vybrané společnosti, která podniká v mlékárenském odvětví. Následuje zpracování PEST analýzy, která identifikuje vlivy makrookolí na vybraný podnik. Pro zhodnocení podnikového mikrookolí využijeme Porterovu analýzu pěti konkurenčních sil, kde je zhodnoceno, které složky vyvíjejí nejvyšší konkurenční tlak na podnik. V rozboru interní analýzy jsou uvedeny hlavní faktory ovlivňující vnitřní okolí podniku, na ně navazuje finanční analýza poměrových ukazatelů za období 2016-2020. Pro výsledné zhodnocení všech analýz je sestavena SWOT analýza. V závěru práce jsou nastíněny návrhy a doporučení pro tento mlékárenský podnik. | cs |
dc.description.abstract | The aim of this master thesis is to prepare an analysis of competitiveness for a company in the food industry. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The first part of the thesis is devoted to basic concepts related to the introduction to issues such as enterprise, entrepreneur and business. Subsequently, the general theoretical and methodological basis for processing the analysis and evaluation of competitiveness are mentioned. The application part concerns the practical application of the mentioned analyzes to the selected company. At the beginning of the second part of the thesis there is a brief description of the selected company that operates in the dairy industry. This is followed by the processing of PEST analysis, which identifies the effects of macroenvironment on the selected company. To evaluate the company's microenvironment, we will use Porter's analysis of five competitive forces, which evaluates which components exert the highest competitive pressure on the company. The analysis of the internal analysis lists the main factors affecting the internal environment of the company, followed by a financial analysis of ratios for the period 2016-2020. A SWOT analysis is compiled for the final evaluation of all analyzes. At the end of the thesis are outlined proposals and recommendations for this dairy company. | en |
dc.format.extent | 1719354 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | podnik | cs |
dc.subject | společnost | cs |
dc.subject | konkurence | cs |
dc.subject | konkurenceschopnost | cs |
dc.subject | zákazník | cs |
dc.subject | okolí | cs |
dc.subject | analýza | cs |
dc.subject | hodnocení | cs |
dc.subject | metody | cs |
dc.subject | podnikání | cs |
dc.subject | podnikatel | cs |
dc.subject | odvětví | cs |
dc.subject | SWOT analýza | cs |
dc.subject | PEST analýza | cs |
dc.subject | Porterova analýza 5 konkurenčních sil | cs |
dc.subject | ukazatele rentability | cs |
dc.subject | ukazatele likvidity | cs |
dc.subject | ukazatele | cs |
dc.subject | enterprise | en |
dc.subject | company | en |
dc.subject | competition | en |
dc.subject | competitiveness | en |
dc.subject | customer | en |
dc.subject | surround | en |
dc.subject | analysis | en |
dc.subject | evaluation | en |
dc.subject | methods | en |
dc.subject | enterepreneurship | en |
dc.subject | entrepreneur | en |
dc.subject | industry | en |
dc.subject | PEST analysis | en |
dc.subject | SWOT analysis | en |
dc.subject | Porter´s five forces analysis | en |
dc.subject | profitability indicators | en |
dc.subject | liquidity indicators | en |
dc.subject | indicators | en |
dc.title | Analýza konkurenceschopnosti podniku v potravinářském průmyslu | cs |
dc.title.alternative | Analysis of the Competitiveness of a Company in the Food Industry | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Sopuchová, Jana | |
dc.date.accepted | 2022-05-24 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 152 - Katedra podnikohospodářská | cs |
dc.thesis.degree-program | Ekonomika a management | cs |
dc.thesis.degree-branch | Podniková ekonomika | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | GAV0038_EKF_N0413A050014_S01_2022 | |
dc.rights.access | openAccess | |