dc.contributor.advisor | Velčovská, Šárka | |
dc.contributor.author | Pechová, Pavlína | |
dc.date.accessioned | 2023-06-23T08:40:57Z | |
dc.date.available | 2023-06-23T08:40:57Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/149354 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zaměřuje na segmentaci spotřebitelů na trhu potravin. Cílem práce bylo provést segmentaci spotřebitelů na trhu potravin, na základě jejich demografických charakteristik či preferencí identifikovat segmenty a následně navrhnout marketingová opatření pro výrobce a prodejce potravin. V teoretické části jsou představena teoretická východiska segmentace, charakteristika trhu potravin v České republice a metodika shromažďování dat. V praktické části práce byl proveden kvantitativní výzkum s cílem získat data o preferencích a chování spotřebitelů na trhu potravin. Tato data byla následně analyzována a prostřednictvím shlukové analýzy byly profilovány segmenty spotřebitelů na trhu potravin. Došlo k definování celkem 5 shluků, kterými jsou „nároční spotřebitelé“, „hospodární spotřebitelé“, „připravení spotřebitelé“, „moderní spotřebitelé“ a „zaneprázdnění spotřebitelé“. V závěru práce jsou uvedeny návrhy a doporučení pro potravinářské společnosti, pro efektivní oslovení jednotlivých segmentů. | cs |
dc.description.abstract | The thesis focuses on consumer segmentation in the food market. The aim of the thesis was to segment consumers in the food market, identify segments based on their demographic characteristics or preferences and then propose marketing measures for food producers and retailers. The theoretical part presents the theoretical background of segmentation, the characteristics of the food market in the Czech Republic and the methodology of data collection. In the practical part of the thesis, quantitative research was conducted to obtain data on consumer preferences and behaviour in the food market. This data was subsequently analysed and consumer segments in the food market were profiled through cluster analysis. A total of 5 clusters were defined, which are 'discerning consumers', 'thrifty consumers', 'prepared consumers', 'modern consumers' and 'busy consumers'. The thesis concludes with suggestions and recommendations for food companies to effectively address each segment. | en |
dc.format.extent | 3796629 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Segmentace | cs |
dc.subject | potraviny | cs |
dc.subject | trh potravin | cs |
dc.subject | spotřebitelé | cs |
dc.subject | spotřebitelské chování | cs |
dc.subject | marketingový výzkum | cs |
dc.subject | Segmentation | en |
dc.subject | food | en |
dc.subject | food market | en |
dc.subject | consumers | en |
dc.subject | consumer behavior | en |
dc.subject | marketing research | en |
dc.title | Segmentace spotřebitelů na trhu potravin | cs |
dc.title.alternative | Consumer Segmentation in the Food Market | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Motyčková, Monika | |
dc.date.accepted | 2023-05-24 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 116 - Katedra marketingu a obchodu | cs |
dc.thesis.degree-program | Marketing a obchod | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | PEC0126_EKF_N0414A050001_2023 | |
dc.rights.access | openAccess | |