dc.contributor.advisor | Bučková, Michaela | |
dc.contributor.author | Kaštan, Jiří | |
dc.date.accessioned | 2024-06-27T17:22:46Z | |
dc.date.available | 2024-06-27T17:22:46Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/153227 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce zkoumá právní aspekty zakládání kavárny a rizika spojená s jejím provozem v České republice. Hlavním cílem je ověřit hypotézu, že právní forma společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) je pro provozování kavárny vhodnější než živnostenské podnikání jako OSVČ z hlediska právních, ekonomických a administrativních aspektů. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy a jsou nastíněny základní právní formy podnikání dostupné v České republice. Praktická část práce se opírá o data získaná z polostrukturovaných rozhovorů s majiteli kaváren a analýzu pomocí Saatyho metody, která porovnává obě právní formy na základě vybraných kritérií. Součástí analýzy jsou i metody SLEPT a HACCP, které identifikují a hodnotí interní a externí rizika provozu kaváren. Výsledky ukazují, že s.r.o. nabízí lepší finanční stabilitu a nižší právní rizika, což potvrzuje počáteční hypotézu. Práce také diskutuje bariéry a specifická rizika spojená s podnikáním a navrhuje možnosti jejich minimalizace. Závěr práce zdůrazňuje důležitost volby optimální právní formy pro úspěšné podnikání v kavárenství a poskytuje doporučení pro potenciální a stávající provozovatele kaváren. | cs |
dc.description.abstract | This bachelor thesis examines the legal aspects of establishing a coffee shop and the risks associated with its operation in the Czech Republic. The main goal is to verify the hypothesis that the legal form of a limited liability company (s.r.o.) is more suitable for operating a coffee shop than sole proprietorship from legal, economic, and administrative perspectives. The theoretical part defines key terms and outlines the basic legal forms of business available in the Czech Republic. The practical part of the work relies on data obtained from semi-structured interviews with coffee shop owners and an analysis using Saaty's method, which compares both legal forms based on selected criteria. The analysis also includes SLEPT and HACCP methods, which identify and assess internal and external risks of coffee shop operations. The results show that s.r.o. offers better financial stability and lower legal risks, confirming the initial hypothesis. The work also discusses barriers and specific risks associated with entrepreneurship and suggests ways to minimize them. The conclusion emphasizes the importance of choosing the optimal legal form for successful entrepreneurship in the café industry and provides recommendations for potential and existing coffee shop operators. | en |
dc.format.extent | 462470 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Právní aspekty | cs |
dc.subject | zakládání kavárny | cs |
dc.subject | rizika provozu | cs |
dc.subject | společnost s ručením omezeným | cs |
dc.subject | živnostenské podnikání | cs |
dc.subject | SLEPT analýza | cs |
dc.subject | HACCP | cs |
dc.subject | Saatyho metoda. | cs |
dc.subject | Legal aspects | en |
dc.subject | establishing a coffee shop | en |
dc.subject | operational risks | en |
dc.subject | limited liability company | en |
dc.subject | sole proprietorship | en |
dc.subject | SLEPT analysis | en |
dc.subject | HACCP | en |
dc.subject | Saaty's method. | en |
dc.title | Právní aspekty založení kavárny a rizika spojená s provozem kavárny | cs |
dc.title.alternative | Legal Aspects of Setting Up a Coffee Shop and the Risks Associated with Running a Coffee Shop | en |
dc.type | Bakalářská práce | cs |
dc.contributor.referee | Zahrajová, Katarzyna | |
dc.date.accepted | 2024-06-07 | |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-level | Bakalářský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 119 - Katedra práva | cs |
dc.thesis.degree-program | Ekonomika a management | cs |
dc.thesis.degree-branch | Ekonomika a právo v podnikání | cs |
dc.description.result | velmi dobře | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | KAS0243_EKF_B0413A050012_S04_2024 | |
dc.rights.access | openAccess | |