Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBučková, Michaela
dc.contributor.authorKaštan, Jiří
dc.date.accessioned2024-06-27T17:22:46Z
dc.date.available2024-06-27T17:22:46Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/153227
dc.description.abstractTato bakalářská práce zkoumá právní aspekty zakládání kavárny a rizika spojená s jejím provozem v České republice. Hlavním cílem je ověřit hypotézu, že právní forma společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) je pro provozování kavárny vhodnější než živnostenské podnikání jako OSVČ z hlediska právních, ekonomických a administrativních aspektů. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy a jsou nastíněny základní právní formy podnikání dostupné v České republice. Praktická část práce se opírá o data získaná z polostrukturovaných rozhovorů s majiteli kaváren a analýzu pomocí Saatyho metody, která porovnává obě právní formy na základě vybraných kritérií. Součástí analýzy jsou i metody SLEPT a HACCP, které identifikují a hodnotí interní a externí rizika provozu kaváren. Výsledky ukazují, že s.r.o. nabízí lepší finanční stabilitu a nižší právní rizika, což potvrzuje počáteční hypotézu. Práce také diskutuje bariéry a specifická rizika spojená s podnikáním a navrhuje možnosti jejich minimalizace. Závěr práce zdůrazňuje důležitost volby optimální právní formy pro úspěšné podnikání v kavárenství a poskytuje doporučení pro potenciální a stávající provozovatele kaváren.cs
dc.description.abstractThis bachelor thesis examines the legal aspects of establishing a coffee shop and the risks associated with its operation in the Czech Republic. The main goal is to verify the hypothesis that the legal form of a limited liability company (s.r.o.) is more suitable for operating a coffee shop than sole proprietorship from legal, economic, and administrative perspectives. The theoretical part defines key terms and outlines the basic legal forms of business available in the Czech Republic. The practical part of the work relies on data obtained from semi-structured interviews with coffee shop owners and an analysis using Saaty's method, which compares both legal forms based on selected criteria. The analysis also includes SLEPT and HACCP methods, which identify and assess internal and external risks of coffee shop operations. The results show that s.r.o. offers better financial stability and lower legal risks, confirming the initial hypothesis. The work also discusses barriers and specific risks associated with entrepreneurship and suggests ways to minimize them. The conclusion emphasizes the importance of choosing the optimal legal form for successful entrepreneurship in the café industry and provides recommendations for potential and existing coffee shop operators.en
dc.format.extent462470 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectPrávní aspektycs
dc.subjectzakládání kavárnycs
dc.subjectrizika provozucs
dc.subjectspolečnost s ručením omezenýmcs
dc.subjectživnostenské podnikánícs
dc.subjectSLEPT analýzacs
dc.subjectHACCPcs
dc.subjectSaatyho metoda.cs
dc.subjectLegal aspectsen
dc.subjectestablishing a coffee shopen
dc.subjectoperational risksen
dc.subjectlimited liability companyen
dc.subjectsole proprietorshipen
dc.subjectSLEPT analysisen
dc.subjectHACCPen
dc.subjectSaaty's method.en
dc.titlePrávní aspekty založení kavárny a rizika spojená s provozem kavárnycs
dc.title.alternativeLegal Aspects of Setting Up a Coffee Shop and the Risks Associated with Running a Coffee Shopen
dc.typeBakalářská prácecs
dc.contributor.refereeZahrajová, Katarzyna
dc.date.accepted2024-06-07
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-levelBakalářský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakultacs
dc.description.department119 - Katedra právacs
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcs
dc.thesis.degree-branchEkonomika a právo v podnikánícs
dc.description.resultvelmi dobřecs
dc.identifier.senderS2751
dc.identifier.thesisKAS0243_EKF_B0413A050012_S04_2024
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam