dc.contributor.advisor | Zajarošová, Markéta | |
dc.contributor.author | Nováková, Adéla | |
dc.date.accessioned | 2025-06-23T11:47:23Z | |
dc.date.available | 2025-06-23T11:47:23Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/156197 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zabývá problematikou spotřebitelského chování na trhu s biopotravinami živočišného i rostlinného původu. Hlavním cílem bylo navrhnout typologii spotřebitelů na základě jejich postojů k biopotravinám a následně provést demografickou charakteristiku jednotlivých skupin. Pro sběr dat byla využita kvantitativní metoda CAWI (Computer-Assisted Web Interviewing). Výzkumný vzorek tvořilo 299 respondentů starších 18 let. Získaná data byla analyzována pomocí faktorové a následně shlukové analýzy, které umožnily identifikaci čtyř typů spotřebitelů: lifestyle-orientovaných, ekologicky smýšlejících, cenově orientovaných a reklamně a sociálně zaměřených. Práce přibližuje postoje různých skupin respondentů a otevírá prostor pro další zkoumání spotřebitelského chování v oblasti biopotravin. | cs |
dc.description.abstract | This thesis focuses on consumer behaviour in the market for organic food products of both animal and plant origin. The main goal was to propose a typology of consumers based on their attitudes towards organic food and then describe the demographic characteristics of each group. The data was collected using a quantitative method called CAWI (Computer-Assisted Web Interviewing). The research sample consisted of 299 respondents over the age of 18. The collected data was analysed using factor analysis and then cluster analysis, which helped to identify four types of consumers: lifestyle-oriented, environmentally conscious, price-sensitive, and those influenced by advertising and social factors. The thesis presents the attitudes of different respondent groups and opens the way for further research into consumer behaviour in the field of organic food. | en |
dc.format.extent | 2248211 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | biopotraviny | cs |
dc.subject | spotřebitelské chování | cs |
dc.subject | typologie spotřebitelů | cs |
dc.subject | faktorová analýza | cs |
dc.subject | shluková analýza | cs |
dc.subject | chí-kvadrát test | cs |
dc.subject | organic food | en |
dc.subject | consumer behaviour | en |
dc.subject | consumer typology | en |
dc.subject | factor analysis | en |
dc.subject | cluster analysis | en |
dc.subject | chi-square test | en |
dc.title | Návrh typologie spotřebitelů na trhu s bio živočišnými a rostlinnými produkty | cs |
dc.title.alternative | A Proposal for Consumer Typology in the Market for Organic Animal and Plant Products | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Káňová, Hana | |
dc.date.accepted | 2025-05-26 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 116 - Katedra marketingu a obchodu | cs |
dc.thesis.degree-program | Marketing a obchod | cs |
dc.description.result | výborně | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | NOV0617_EKF_N0414A050001_2025 | |
dc.rights.access | openAccess | |