Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDluhošová, Dana
dc.contributor.authorZávodná, Ivana
dc.date.accessioned2025-06-23T11:47:33Z
dc.date.available2025-06-23T11:47:33Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/156263
dc.description.abstractCílem diplomové práce je stanovit hodnotu podniku působícího v potravinářském průmyslu. Ocenění je provedeno k datu 1.1.2024 s využitím dvoufázové výnosové metody diskontovaných peněžních toků (DCF-Entity) a metody pomocí ekonomické přidané hodnoty (EVA-Entity). První část práce se zaměřuje na teoretická východiska a metodologii oceňování podniků. V praktické části je nejprve charakterizován oceňovaný podnik, následně je provedena strategická a finanční analýza. Následuje vytvoření finančního plánu, stanovení nákladů na kapitál a samotné ocenění podniku pomocí vybraných metod. Výsledky ukazují, že ocenění pomocí jednotlivých metod vedou k obdobným výsledkům, přičemž zjištěná tržní hodnota podniku převyšuje jeho účetní hodnotu o 8 %. Tato tržní hodnota odpovídá aktuální situaci na českém trhu se zaměřením na výrobu cukru. Na závěr je provedena analýza citlivosti pro optimistický a pesimistický scénář.cs
dc.description.abstractThis thesis aims to determine the value of a company operating in the food industry. The valuation is conducted as of January 1, 2024, using the two-phase discounted cash flow method (DCF – Entity) and the economic value added method (EVA – Entity). The first part of the thesis focuses on the theoretical background and methodology of business valuation. The valued company is first described in the practical part, followed by a strategic and financial analysis. This is followed by creating a financial plan, determining the cost of capital, and valuing the company using the selected methods. The results show that the valuations obtained by the chosen methods lead to similar outcomes, with the estimated market value exceeding the book value by 8%. This value reflects the current situation on the Czech sugar market. In conclusion, a sensitivity analysis is conducted using optimistic and pessimistic scenarios.en
dc.format.extent1487464 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectOcenění podnikucs
dc.subjectvýnosové metodycs
dc.subjectúčetní metodacs
dc.subjectekonomická přidaná hodnotacs
dc.subjectDCF-Entitycs
dc.subjectEVA-Entitycs
dc.subjectstrategická analýzacs
dc.subjectfinanční analýzacs
dc.subjectfinanční pláncs
dc.subjectnáklady kapitálucs
dc.subjectanalýza scénářůcs
dc.subjectBusiness valuationen
dc.subjectincome methodsen
dc.subjectaccounting methoden
dc.subjectDCF-Entityen
dc.subjectEVA-Entityen
dc.subjecteconomic value addeden
dc.subjectstrategic analysisen
dc.subjectfinancial analysisen
dc.subjectfinancial planen
dc.subjectcost of capitalen
dc.subjectscenario analysisen
dc.titleOcenění podniku v potravinářském průmyslu pokročilými výnosovými metodamics
dc.title.alternativeValuation of a Company in the Food Industry using Advanced Income Methodsen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeKulil, Vladimír
dc.date.accepted2025-05-28
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakultacs
dc.description.department154 - Katedra financícs
dc.thesis.degree-programFinance a účetnictvícs
dc.thesis.degree-branchFinancecs
dc.description.resultvelmi dobřecs
dc.identifier.senderS2751
dc.identifier.thesisBOR0184_EKF_N0488A050004_S01_2025
dc.rights.accessopenAccess


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam