dc.contributor.advisor | Dluhošová, Dana | |
dc.contributor.author | Závodná, Ivana | |
dc.date.accessioned | 2025-06-23T11:47:33Z | |
dc.date.available | 2025-06-23T11:47:33Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.other | OSD002 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10084/156263 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce je stanovit hodnotu podniku působícího v potravinářském průmyslu. Ocenění je provedeno k datu 1.1.2024 s využitím dvoufázové výnosové metody diskontovaných peněžních toků (DCF-Entity) a metody pomocí ekonomické přidané hodnoty (EVA-Entity). První část práce se zaměřuje na teoretická východiska a metodologii oceňování podniků. V praktické části je nejprve charakterizován oceňovaný podnik, následně je provedena strategická a finanční analýza. Následuje vytvoření finančního plánu, stanovení nákladů na kapitál a samotné ocenění podniku pomocí vybraných metod. Výsledky ukazují, že ocenění pomocí jednotlivých metod vedou k obdobným výsledkům, přičemž zjištěná tržní hodnota podniku převyšuje jeho účetní hodnotu o 8 %. Tato tržní hodnota odpovídá aktuální situaci na českém trhu se zaměřením na výrobu cukru. Na závěr je provedena analýza citlivosti pro optimistický a pesimistický scénář. | cs |
dc.description.abstract | This thesis aims to determine the value of a company operating in the food industry. The valuation is conducted as of January 1, 2024, using the two-phase discounted cash flow method (DCF – Entity) and the economic value added method (EVA – Entity). The first part of the thesis focuses on the theoretical background and methodology of business valuation. The valued company is first described in the practical part, followed by a strategic and financial analysis. This is followed by creating a financial plan, determining the cost of capital, and valuing the company using the selected methods. The results show that the valuations obtained by the chosen methods lead to similar outcomes, with the estimated market value exceeding the book value by 8%. This value reflects the current situation on the Czech sugar market. In conclusion, a sensitivity analysis is conducted using optimistic and pessimistic scenarios. | en |
dc.format.extent | 1487464 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava | cs |
dc.subject | Ocenění podniku | cs |
dc.subject | výnosové metody | cs |
dc.subject | účetní metoda | cs |
dc.subject | ekonomická přidaná hodnota | cs |
dc.subject | DCF-Entity | cs |
dc.subject | EVA-Entity | cs |
dc.subject | strategická analýza | cs |
dc.subject | finanční analýza | cs |
dc.subject | finanční plán | cs |
dc.subject | náklady kapitálu | cs |
dc.subject | analýza scénářů | cs |
dc.subject | Business valuation | en |
dc.subject | income methods | en |
dc.subject | accounting method | en |
dc.subject | DCF-Entity | en |
dc.subject | EVA-Entity | en |
dc.subject | economic value added | en |
dc.subject | strategic analysis | en |
dc.subject | financial analysis | en |
dc.subject | financial plan | en |
dc.subject | cost of capital | en |
dc.subject | scenario analysis | en |
dc.title | Ocenění podniku v potravinářském průmyslu pokročilými výnosovými metodami | cs |
dc.title.alternative | Valuation of a Company in the Food Industry using Advanced Income Methods | en |
dc.type | Diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Kulil, Vladimír | |
dc.date.accepted | 2025-05-28 | |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-level | Magisterský studijní program | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakulta | cs |
dc.description.department | 154 - Katedra financí | cs |
dc.thesis.degree-program | Finance a účetnictví | cs |
dc.thesis.degree-branch | Finance | cs |
dc.description.result | velmi dobře | cs |
dc.identifier.sender | S2751 | |
dc.identifier.thesis | BOR0184_EKF_N0488A050004_S01_2025 | |
dc.rights.access | openAccess | |