Show simple item record

dc.contributor.advisorCzudek, Damian
dc.contributor.authorMuchová, Veronika
dc.date.accessioned2017-08-23T09:14:33Z
dc.date.available2017-08-23T09:14:33Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherOSD002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/117971
dc.description.abstractTéma diplomové práce je Právní a ekonomické aspekty označování alergenů v potravinách a pokrmech. Cílem práce je tedy objasnění nejdůležitějších pojmů a zhodnocení přínosu právních norem, které podnikatelům ukládají povinnost označovat alergeny ve svých produktech. Toto téma je ještě stále aktuální a plné otázek díky novelám, které vstoupily v platnost začátkem roku 2015. Problematika označování alergenů je zde pojímána jak z právního, tak z ekonomického hlediska. Právní stránka věci popisuje především prameny a normy, které problematiku upravují. Ekonomická část posuzuje označování alergenů u potravin a pokrmů z hlediska nákladů. Účinnost a efektivnost zavedení označování alergenů je zkoumána z pohledu spotřebitele, tedy běžného návštěvníka stravovacího zařízení i z pohledu podnikatele nebo provozovatele a to pomocí dvou dotazníkových šetření. Zkoumány jsou výhody i nevýhody, které z toho pro obě strany plynou. První dotazník se zaměřuje na spotřebitele a zjišťuje jeho obeznámenost a případně spokojenost s přístupem k informacím o alergenech v potravinách. Druhý dotazník se ptá podnikatele především na jeho pojetí označování alergenů a případné nástrahy, které jsou s aplikací označování spojeny. Oba dotazníky pomáhají odpovědět na otázku, zda je označování alergenů u potravin ve své současné podobě dostačující a splňuje účel ke kterému bylo zavedeno. Dále se práce zabývá kontrolou ze strany příslušných orgánů dohlížejících na označování alergenů v praxi. Výsledky diplomové práce by mohly napomoci k dokonalému pochopení problematiky označování alergenů ze strany podnikatelů a provozovatelů stravovacích zařízení.cs
dc.description.abstractThe name of this diploma thesis is Legal and Economic Aspects of the Labeling of Allergens in Foods and Meals. The aim of the thesis is to explain the most important terms and evaluate a contribution of legal norms, by which the entrepreneurs are obliged to label allergens in their products. This topic is still topical and full of questions thank to the amendments coming into force at the beginning of 2015. The topic of labeling of allergens is discussed from both legal and economic views. Legal part describes mainly the sources and norms, by which the labeling is issued. Economic part sees the topic in terms of the costs. Effectiveness of allergens labeling is investigated from the side of consumer thus common visitor of eating facility as well as from the side of entrepreneur or runner; the questionnaires were used to fulfill the aim of diploma thesis. Advantages and disadvantages are considered. The first questionnaire is focused on the consumers and tries to find out their awareness or satisfaction with the access to information about allergens in food. The second questionnaire investigates the entrepreneur´s understanding of the issue and possible danger connected with labeling application. Both questionnaires help to answer the question whether the allergens labeling by food is suitable in its present shape and whether it fulfills the purpose, for which it was implemented. The thesis further deals with the control of relevant authorities, which supervise the labeling of allergens in practice. Conclusions mentioned in this thesis could help the entrepreneurs and runners of eating facilities to understand the topic.en
dc.format.extent1685201 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostravacs
dc.subjectalergenycs
dc.subjectoznačování potravincs
dc.subjectobchodycs
dc.subjectpotravinycs
dc.subjectrestauracecs
dc.subjectprovozovna společného stravovánícs
dc.subjectnesnášenlivostcs
dc.subjectkontrolacs
dc.subjectoznačování alergenůcs
dc.subjectspotřebitelcs
dc.subjectpodnikatelcs
dc.subjectprovozovatelcs
dc.subjectallergensen
dc.subjectfood labelingen
dc.subjectshopsen
dc.subjectfooden
dc.subjectrestaurantsen
dc.subjectfacility of public eatingen
dc.subjectintoleranceen
dc.subjectcontrolen
dc.subjectallergens labelingen
dc.subjectconsumeren
dc.subjectentrepreneuren
dc.subjectrunneren
dc.titlePrávní a ekonomické aspekty označování alergenů v potravinách a pokrmechcs
dc.title.alternativeLegal and Economic Aspects of the Labeling of Allergens in Foods and Mealsen
dc.typeDiplomová prácecs
dc.contributor.refereeJanovec, Michal
dc.date.accepted2017-05-25
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-levelMagisterský studijní programcs
dc.thesis.degree-grantorVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Ekonomická fakultacs
dc.description.department119 - Katedra práva
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcs
dc.thesis.degree-branchEkonomika a právo v podnikánícs
dc.description.resultvýborněcs
dc.identifier.senderS2751cs
dc.identifier.thesisMUC0026_EKF_N6208_6208T011_2017
dc.rights.accessopenAccess


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record