Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorGomba, Pavla
dc.contributor.authorVáchová, Miluše
dc.date.accessioned2018-10-10T09:01:32Z
dc.date.available2018-10-10T09:01:32Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationSpektrum. 2013, roč. 13, č. 1, s. 48-50 : il.cs
dc.identifier.issn1211-6920
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10084/132667
dc.description.abstractZabezpečení potravin jako základní potřeby obyvatelstva je důležitým politickým a bezpečnostním tématem. Základním faktorem potravinové bezpečnosti je populační růst - odhadovanému růstu světové populace do roku 2050 by odpovídal růst zemědělské produkce o více než 70 %. Zajištění potravinové bezpečnosti se tak může stát jedním ze zásadních globálních problémů. Doporučená míra soběstačnosti v produkci potravin na úrovni jednotlivých zemí vychází z předpokladu, že dlouhodobé snižování potravinové soběstačnosti u základních komodit by neměla klesnout pod 80 %. Varovným trendem v České republice je klesající soběstačnost v oblasti zeleniny, ovoce mírného pásma a vepřového masa. Velmi aktuálním tématem je také kvalita potravin. Hlavní roli pro zajištění ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů hraje stát a jeho odborné dozorové orgány.cs
dc.format.extent2141729 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherSdružení požárního a bezpečnostního inženýrstvícs
dc.publisherVysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Fakulta bezpečnostního inženýrstvícs
dc.relation.ispartofseriesSpektrumcs
dc.subjectpotravinová bezpečnostcs
dc.subjectkvalita potravincs
dc.subjectpotravinová soběstačnostcs
dc.subjectglobální stabilitacs
dc.subjectfood securitycs
dc.subjectquality of foodcs
dc.subjectfood self-sufficiencycs
dc.subjectglobal stabilitycs
dc.titleTrendy v potravinové bezpečnostics
dc.title.alternativeRecent trends in food securitycs
dc.typearticlecs
dc.description.abstract-enFood security that addresses the basic needs of population is an important political and security issue. The main factor of long-term food security is the population growth - the estimate growth of global population till 2050 requires proportional growth in agricultural production of 70 percent. Securing adequate nutrition may represent one of the key global challenges. The recommended level of food self-sufficiency is based on the fact that the self-sufficiency of the agricultural production on a country level for basic commodities should not drop under 80 percent. The worrisome trend in the Czech Republic is falling sufficiency in the production of vegetables, fruits and pork. The quality of food is another important issue to address. The state and its specialized supervising institutions play a key role in the protection of health and interests of the individual consumers.cs
dc.rights.accessopenAccesscs
dc.type.versionpublishedVersioncs
dc.type.statusPeer-reviewedcs


Soubory tohoto záznamu

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam